Joe Biden wint Amerikaanse presidentsverkiezing

Joe Biden wordt de 46ste president van de Verenigde Staten van Amerika. Verschillende grote Amerikaanse media zoals CNN, CBS, MSNBC en AP hebben de staat Pennsylvania aan de Democratische kandidaat gegeven. Daarmee komt Biden aan 273 kiesmannen en kan hij niet meer ingehaald worden door zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump.

Na vier lange dagen van wachten en tellen is Joe Biden uitgeroepen als winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezing. Hij verslaat daarmee de zittende president Donald Trump en wordt de 46ste president van de Verenigde Staten.

De overwinning van Biden ging al enige tijd in de lucht. Zeker nadat hij gisteren aan de leiding was gekomen in de cruciale staten Georgia en Pennsylvania leek maar weinig Biden meer in de weg te kunnen staan. Toch waren alle Amerikaanse nieuwsmedia heel voorzichtig om hem uit te roepen tot President-elect.

Pennsylvania

De nieuwe uitslagen vandaag bevestigden echter telkens weer de trend van de voorbije zaken. Toen Biden zijn voorsprong in Pennsylvania vergrootte tot 34.414 stemmen durfde CNN als eerste dan toch de call te maken. Zij schreven de 20 kiesmannen van de geboortestaat van Biden aan hem toe. Daardoor springt hij over 270 kiesmannen en kan Donald Trump hem niet meer inhalen. Niet veel later volgden ook andere grote nieuwsmedia zoals CBS, MSNBC en het persagentschap The Associated Press.

Het Trump-gezinde Fox News ging zelfs nog iets verder en gaf ook Nevada aan Joe Biden. Eerder hadden zij ook als enige media al Arizona aan hem gegeven.

Meteen na het bekendmaken van de overwinning van Joe Biden barstte in heel wat Amerikaanse steden een spontaan feest uit.

Meer
Lees meer...