Biden neemt leiding in cruciale staten Georgia en Pennsylvania en lijkt op weg naar presidentschap

De Amerikaanse presidentsverkiezing nadert zijn ontknoping. De Democratische kandidaat Joe Biden is zojuist aan de leiding gekomen in de cruciale staten Georgia en Pennsylvania. Biden is daarmee zo goed als zeker op weg naar het presidentschap, al lijkt de kans klein dat Trump zich daar zal bij neerleggen.

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft de Amerikaanse presidentskandidaat volledig omgekeerd. Zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump stond de avond van de verkiezingen in heel wat cruciale staten aan leiding.

Georgia en Pennsylvania

De voorbije dagen slonk die voorsprong steeds meer. Zo haalde Biden al onder andere Michigan en Wisconsin binnen en lijkt hij nu ook op weg naar de overwinning in Georgia en Pennsylvania. Als Joe Biden die staten ook echt binnenhaalt, mag hij zich officieel president-elect noemen.

Dat vreemde verloop van de uitslagen de dagen na de verkiezingen, doet bij veel tegenstanders van de Democraten wenkbrauwen fronsen. Ook Donald Trump linkt het op Twitter en in zijn speeches voortdurend aan fraude. Hij wil de uitslagen dan ook in meerdere staten juridisch aanvechten.

Stemmen via post

Toch is het feit dat Joe Biden de laatste twee dagen zijn achterstand heeft goedgemaakt op Donald Trump heel logisch te verklaren en was het ook op voorhand voorspeld. De reden is het feit dat Trump zijn kiezers had opgeroepen om fysiek naar het stembureau te gaan stemmen. Biden daarentegen had – door de aanhoudende coronacrisis – zijn kiezers aangemoedigd om via de post te stemmen.

De telbureaus in cruciale staten zoals Wisconsin, Michigan, Georgia en Pennsylvania tellen eerst de stemmen die in het stembureau zijn uitgebracht en daarna pas de stemmen via de post.

Reactie Trump?

Op dit moment heeft Joe Biden dus een kleine voorsprong genomen in zowel Georgia als Pennsylvania. In beide staten is het stemmen nog niet gedaan. De verwachting is echter dat die overgebleven stemmen ook overwegend voor Biden zijn.

Mogelijk duurt het dus niet meer lang voor Joe Biden officieel de overwinning in deze verkiezing kan claimen. Daarna wordt het ongetwijfeld spannend uitkijken naar de reactie van de huidige president Donald Trump. Veel volgers gaan er vanuit dat hij zijn nederlaag niet zal aanvaarden.

Andrew Bates, uit het campagneteam van Joe Biden, reageerde daar zojuist op met een heel duidelijke boodschap. “Zoals we op 19 juli zeiden, zal het Amerikaanse volk beslissen over deze verkiezing. En de regering van de Verenigde Staten is perfect in staat om indringers uit het Witte Huis te begeleiden”, klinkt het.

Meer
Lees meer...