Amerikaanse presidentsverkiezing nadert ontknoping, maar juridische strijd dreigt: Trump vraagt hertellingen

De Amerikaanse presidentsverkiezing naderen hun ontknoping, maar mogelijk duurt het nog enige tijd voor we de officiële winnaar kennen. De Amerikaanse president Donald Trump trekt namelijk al minstens in twee staten naar de rechter. Het gaat om de swing states Wisconsin en Michigan. Trump wil in beide staten een hertelling omdat er volgens hem onregelmatigheden zijn gebeurd.

De Amerikaanse presidentsverkiezing blijft enorm spannend. Kleine verschillen in enkele belangrijke swing states kunnen de race naar beide kandidaten doen kantelen. Aanvankelijk leek Donald Trump in heel wat van die staten op weg naar de verkiezing, maar een dag later neemt Joe Biden in steeds meer een voorsprong.

Juridische stappen

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1324032541544927233

Dat is duidelijk niet naar de zin van de zittende president. Die verwijst in een speech vannacht en op Twitter al een hele dag naar fraude. Volgens hem zijn er heel wat onregelmatigheden en is er te weinig controle op het tellen van de stemmen.

Vannacht zei Donald Trump nog dat hij naar het Hooggerechtshof zou stappen om de telling stil te laten leggen. Al snel lieten experts weten dat dat niet zomaar kan. Ondertussen lijkt zijn juridisch team echter onderzocht te hebben welke stappen ze wel kunnen nemen.

Wisconsin

De eerste staat waarin Trump de uitslag wil aanvechten in Wisconsin. Die tien kiesmannen zijn zopas door zowat alle Amerikaanse media toegewezen aan Joe Biden. Het is daarmee de eerste staat die de Democraten officieel weren te heroveren in vergelijking met de presidentsverkiezingen van 2016.

Het verschil tussen beide Trump en Biden bedraagt er echter maar iets meer dan 20.000 stemmen, ofwel minder dan 1 procent. Daardoor kan Trump een hertelling aanvragen. Volgens zijn campagneleider Bill Stepien gaat hij dat dan ook meteen doen.

Michigan

In het nabijgelegen Michigan is er nog geen winnaar uitgeroepen. Ook daar leidt Biden op dit moment met een voorsprong die kleiner is dan 1 procent.

Donald Trump wacht die uitslag niet af en stapt onmiddellijk naar de rechter. Hij wil dat het tellen van stemmen wordt stopgezet. Volgens hem had zijn team onvoldoende toegang tot de locaties waar geteld wordt. Hij wil dan ook meer controle en dat een deel van de stemmen die geteld zijn opnieuw geteld worden.

https://twitter.com/TeamTrump/status/1324063718104276992

Joe Biden

Ondertussen lijkt ook Joe Biden zich voor te bereiden op een juridische strijd. De Democratische kandidaat haalt op dit moment geld op voor een nieuw ‘Biden Fight Fund’. Dat zal gebruikt worden om de verkiezingsuitslagen van Biden en andere Democraten te beschermen.

Meer
Lees meer...