Joe Biden: “Het is duidelijk dat we presidentsverkiezingen gaan winnen”

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden heeft in Chase Center in Wilmington, Delaware het Amerikaanse volk toegesproken. Biden wou de overwinning nog niet claimen, maar zegt wel dat – als alle stemmen geteld zijn – hij voldoende staten zal gewonnen hebben om de volgende president van de Verenigde Staten te zijn.

Joe Biden sprak op dezelfde plaats waar hij meer dan een jaar geleden de Democratische nominatie aanvaardde. Hij begon met het roemen van de democratie in de Verenigde Staten.

“Mensen bepalen wie president wordt”

“Meer Amerikanen dan ooit hebben gestemd in deze presidentsverkiezing. Meer dan 150 miljoen mensen hebben een stem uitgebracht. Als we ooit twijfels hadden, moeten we die nu niet meer hebben. Hier beslissen de mensen wie president wordt”, zei Biden. Daarmee zet hij zich af van zijn Republikeinse tegenstander Donald Trump. Die heeft al een hele dag kritiek op het Amerikaanse kiessysteem en wil het tellen stilleggen.

“Na een lange nacht van tellen, is het duidelijk dat we genoeg staten zullen willen om aan 270 kiesmannen te komen. Ik ben hier niet om te claimen dat wij de presidentsverkiezing hebben gewonnen. Maar wel om te zeggen dat – als alle stemmen geteld zijn – wij geloven dat we de winnaars zullen zijn”, ging Biden verder. Daarna overliep de Democraat de huidige stand in de laatste strijdstaten.

Verenigen

Daarna klonk Joe Biden opvallend presidentieel. Hij riep op om het land niet verder te verdelen. “Ik heb campagne gevoerd als Democraat, maar zal besturen als president. Het is de enige functie in dit land die alle Amerikanen vertegenwoordigt”, klonk het. “Er zullen geen blauwe of rode staten zijn, alleen de Verenigde Staten van Amerika.”

Meer
Lees meer...