Joe Biden schuift inheemse Deb Haaland naar voren als minister van Binnenlandse Zaken

Joe Biden, die vorige maand verkozen werd tot president van de Verenigde Staten, wil Deb Haaland (60) voordragen als zijn minister van Binnenlandse Zaken. Als zij benoemd wordt door de Senaat dan wordt ze als native American de eerste minister van Binnenlandse Zaken van inheemse afkomst.

Joe Biden zal op 20 januari 2021 zijn intrede nemen in Het Witte Huis en dan zal hij ook een nieuwe regering moeten voordragen. Eén van zijn mogelijke ministers zou alvast geschiedenis schrijven.

Deb Haaland

Deb Haaland werd geboren in de staat New Mexico als lid van de Pueblo Laguna, een erkende stam van Inheemse Amerikanen (native Americans). Ze schreef twee jaar geleden al geschiedenis als een van twee eerste vrouwelijke native Americans in het Huis van Afgevaardigden. Als de Senaat haar benoeming goedkeurt, dan wordt Haaland de eerste inheemse Amerikaanse kabinetssecretaris en zal ze ook verantwoordelijk voor the Bureau of Indian Affairs.

Op Twitter laat Haaland al weten dat het een enorme eer zou zijn om deze taak te vervullen. “Een stem als de mijne is nog nooit een kabinetssecretaris geweest, of heeft aan het hoofd gestaan van het ministerie voor Binnenlandse Zaken. Opgroeien in het Pueblo-huishouden van mijn moeder heeft me fel gemaakt. En ik zal fel zijn voor ons allen, onze planeet en al onze beschermde grond.”

Biden schoof eerder ook al Pete Buttigieg naar voren als minister van transport. Als hij goedgekeurd wordt, dan zal hij de eerste openlijke persoon van de LGBTQ-gemeenschap worden in het presidentieel kabinet.

Hernieuwbare energie

De verkiezing van Deb Haaland tot minister van Binnenlandse Zaken zou een radicale verandering vormen tegenover het beleid van huidig Amerikaans president Donald Trump.

Zo is Haaland namelijk een grote voorstander van hernieuwbare energie en wil ze de maatregelen tegen de klimaatverandering in de Verenigde Staten opnieuw aanscherpen. Onder het bewind van Donald Trump stapte de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs.

Meer
Lees meer...