Trump kondigt aan dat Verenigde Staten uit “oneerlijk” klimaatakkoord van Parijs stapt

Wat al lang in de lucht hing, is nu ook officieel: de Verenigde Staten stappen uit het klimaatakkoord van Parijs. Dat heeft president Donald Trump zelf bekend gemaakt in de tuin van het Witte Huis. Hij noemt het akkoord “oneerlijk” tegenover de VS en een “manier om de rijkdom van de Verenigde Staten te herverdelen”.

In een lange speech kondigde Donald Trump aan wat iedereen verwacht had: de VS stapt uit het klimaatakkoord van Parijs. Trump noemt de deal oneerlijk tegenover de Verenigde Staten. “Het akkoord van Parijs is geen klimaatakkoord, maar een herverdeling van de rijkdom van de Verenigde Staten naar andere landen”, zei hij daarover. “Ieder land was blij toen we het akkoord tekenden omdat het onze economie straft.”

Daarna verwees hij naar de economische situatie van zijn land en naar het effect van het klimaatakkoord van Parijs op jobs in de Verenigde Staten. “Het is mijn taak om beslissingen te nemen in het belang van de bevolking van de Verenigde Staten, zodat die kan blijven genieten van de rijkdom van ons land”, zei Trump.

Toch toonde de president ook zijn bezorgdheid over het klimaat, meer dan hij in het verleden heeft gedaan. “Ik ben iemand die bezorgd is over het klimaat en ben bereid om opnieuw te onderhandelen over een klimaatakkoord dat wel eerlijk is voor de Verenigde Staten”, zei Trump. “Ondertussen blijven wij een van de properste landen ter wereld, met de properste lucht en het properste water.”

Meer
Lees meer...