Florida zet tijgerpython op het menu

Binnenkort kan u in Florida misschien smullen van een stukje tijgerpython. De slang is niet inheems in de Everglades maar is er wel een gevaar voor de lokale fauna. De oplossing? Opeten.

De tijgerpython kent u als het soort massieve slang die makkelijk een klein kind kan verstikken. Het is een wurgslang die ettelijke meters lang kan worden en die nu een ware epidemie vormt in de Everglades in Florida.

Goed voor de konijnen

Dat is problematisch, er zijn nauwelijks nog konijnen of middelgrote dieren te vinden omdat de python ze allemaal opeet. De tijgerpython is nochtans niet afkomstig uit Florida, maar uit Myanmar. In de jaren 80 waren ze een populair huisdier, wellicht zijn er toen enkele ontsnapt, met een ware plaag tot gevolg.

De oplossing is om de dieren geschikt voor consumptie te maken. Maar eerst moet het Voedselagentschap beslissen of de dieren niet te toxisch zijn om te eten. Er zit namelijk kwik in de dieren, omdat ze in de Everglades leven. Als het gemiddelde niveau kwik in de pythons laag genoeg ligt, verschijnen ze binnenkort op menukaarten.

Pythonvlees voor het milieu

Hier en daar specialiseren lokale handelaars al in pythonvlees. Het is een andere soort wit vlees, zoals kalkoen of kip. Er kunnen stoofpotjes mee gemaakt worden, maar ook gedroogd is het vlees erg lekker.

Pythons vangen en doden wordt sowieso al aangemoedigd in Florida. Er is een Python Elimination Program, dat door de staat gesponsord wordt. Door dat programma zijn er al zeker 6.000 pythons geveld.

Kwik

Bij het Python Elimination Program zijn ze er niet van overtuigd dat pythons echt eetbaar zijn. Ze steunen het onderzoek financieel omdat ze hopen dat, mocht onderzoek tonen dat ze niet giftig zijn, het hun missie ondersteund.

“Kwik is een natuurlijk voorkomend element in het milieu en het is alomtegenwoordig in de Everglades”, zegt Mike Kirkland, voorzitter van het programma aan CNN. “Kwik accumuleert in het milieu en hoe hoger dieren in de voedselpiramide staan, hoe meer kwik ze binnen krijgen. Bij pythons is dat dus erg veel.”

Meer
Lees meer...