Duitse boeren mogen vanaf 2022 geen mannelijke kuikentjes meer afmaken net nadat ze geboren zijn. Ze moeten er ofwel voor zorgen dat ze in het geheel niet geboren worden of ze moeten ze opkweken. Dierenrechtenorganisaties vinden dat de maatregelen niet ver genoeg gaan.
Het is iets dat overal in de wereld gebeurt. Mannelijke kuikentjes worden enkele uren of dagen na hun geboorte afgemaakt omdat ze geen eieren kunnen leggen en niet kunnen gebruikt worden in de vleesverkoop. Dat maakt hen dus economisch minder interessant. In het jargon heet dat ‘chick shredding‘ of ‘kuikenversnippering’. In Duitsland alleen al worden er elk jaar 45 miljoen kuikens per jaar geslacht.
Duitsland neemt nu maatregelen en verbiedt de praktijk vanaf 2022 als eerste land in de wereld. “Het is inderdaad helaas iets dat overal gebeurt, maar ik vind het niet ethisch verantwoord”, zegt landbouwminister Julia Klöckner in een speech naar aanleiding van Green Week in Duitsland. Klöckner diende het wetsvoorstel in dat woensdag door de ministerraad ondertekend werd.
Embryo
Boeren worden verplicht om technologie te gebruiken die het geslacht van de kuikentjes identificeert in het ei, zodat de embryo’s kunnen kapot gemaakt worden en de kuikens zelf geen pijn voelen. Of ze moeten ze opkweken naast een hen. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid de prijs van eieren en vlees opdrijven om te compenseren voor de extra kosten.
Dierenrechtenorganisaties zijn echter nog niet tevreden met de maatregelen. Ze willen vooral niet dat de embryo’s nog kunnen afgemaakt worden, maar vragen daarnaast ook om het probleem van legbatterijen aan te pakken. In zo’n batterij zitten veel kippen samen op een hele kleine oppervlakte en is het vooral de bedoeling om eieren te leggen, waarna ze geslacht worden. “Zelfs als kuikens niet meer worden afgemaakt, verandert er niets aan die mishandeling van de legbatterijen”, zegt Martin Rücker, de voorzitter van de ngo Foodwatch.
Dat vindt ook Amira Mohamed Ali van de oppositiepartij Die Linke. “De mannelijke kuikens moeten worden opgekweekt onder goede omstandigheden”, klinkt het.