Het plan van verschillende Europese topclubs om een ‘Super League’ op te richten wordt afgeschoten door de bonden. Spelers die in zo’n gesloten elitecompetitie meedoen zouden niet mogen deelnemen aan de Wereldbeker. Ook de Europese Unie sluit zich aan bij het verzet.
“Er is geen ruimte om de universele en diverse aard van het Europese voetbal te verstoren. De Europese manier van leven is niet verenigbaar met een voetbalsport die gereserveerd is voor de rijken en de machtigen.” Aan het woord is vicevoorzitter van de Europese Commissie Margaritis Schinas.
Het verzet tegen de zogeheten ‘Super League’ zwelt aan tot in de hoogste regionen van de politiek, maar waarover gaat het juist?
Gesloten elitecompetitie
Sinds enkele jaren gaan er onder Europese topclubs stemmen op om een nieuwe competitie uit de grond te stampen: enkel toegankelijk voor ploegen à la FC Barcelona of Manchester United, zonder een degradatie- of promotiesysteem. Zo’n systeem zou de finale doodsteek betekenen voor het al verziekte democratische karakter van de sport. De voornaamste beweegreden? Het zou grote clubs toelaten nog meer rijkdom te vergaren.
De Engelse krant The Times kon een voorstel inkijken van de clubs die geïnteresseerd zijn in zo’n ‘Super League’. Onder het voorstel zouden stichtende leden 350 miljoen euro aangeboden krijgen om zich aan te sluiten. Jaarlijks zouden ze tot 240 miljoen euro kunnen verdienen. Volgens The Times zou de competitie bestaan uit 15 permanente leden. Manchester United, Real Madrid en AC Milan zouden de drijvende krachten zijn achter de dissidente liga.
Machtige tegenstanders
De machtige bestuursorganen van de sport willen de oprichting van zo’n ‘Super League’ in de kiem smoren. Donderdag verspreidde Wereldvoetbalbond FIFA – samen met de continentale federaties waaronder UEFA – een open brief waarin hij benadrukt dat “zo’n competitie niet erkend zou worden” door de bonden. Bovendien zouden clubs en spelers die bij zo’n competitie betrokken zijn niet mogen deelnemen aan tornooien georganiseerd door de FIFA of de respectieve federaties. Dat betekent geen WK, en geen EK. De voorzitter van de UEFA, Aleksander Čeferin, heeft het probleem volgens nieuwswebsite Politico zelfs besproken met Commissievoorzitter Ursula von der Leyen.
Critici wijzen erop dat voetbal zonder de basisprincipes van open competities, degradatie en promotie onvermijdelijk heel saai wordt. Kleinere ploegen verliezen daardoor ook alle perspectief om op te klimmen. Bovendien zou zo’n ‘Super League’ de huidige Champions League ondermijnen, wat voor de topclubs uit de kleinere competities net een belangrijke bron van inkomsten is. Er zou een voetbal op twee snelheden ontstaan, waarbij de tragere variant al snel hopeloos achterop zou raken.