Voor de tweede dag op rij komen de Nederlanders op straat om te protesteren tegen de avondklok. In Rotterdam is een noodbevel uitgevaardigd, maar ook in onder meer Amsterdam en Zwolle zijn rellen uitgebroken.
De Nederlanders zijn niet te spreken over de avondklok tussen 21 uur en 4.30 uur. Die ging zaterdag in, maar de afgelopen dagen kwam het land al massaal op straat tegen de beslissing.
Maandag is dat niet anders. Er worden vooral in Rotterdam vernielingen aangericht en politiemensen bekogeld. De burgemeester kondigde een noodbevel af, waarmee hij iedereen vraagt om naar huis te gaan, en de oproerpolitie wordt ingezet om de rellen in te dijken. Op sommige plekken wordt zelfs het waterkanon ingezet om de betogers uiteen te drijven.
Het is de tweede dag op rij dat de Nederlandse bevolking rel schopt. Zondag waren er schermutselingen in Eindhoven en het havenstadje Urk. De burgemeester van Eindhoven noemde de betogers ‘het schuim van de aarde’ en had geen goed woord over voor de relschoppers.
Avondklok blijft
Minister-president Mark Rutte liet maandagochtend weten dat hij geen begrip heeft voor het “crimineel geweld” en dat hij ook niet van plan is de avondklok af te schaffen. “Het is het virus dat ons de vrijheid ontneemt en dat ons dwingt tot deze rotmaatregelen”, klonk het bij de openbare omroep NOS.
Het is de eerste keer sinds de Tweede Wereldoorlog dat Nederland een avondklok invoert. De omstreden maatregel werd vorige week nipt goedgekeurd door het parlement, nadat gevreesd werd dat een uitbraak van de Britse variant van het coronavirus de ziekenhuizen zou overrompelen. Het is een preventieve maatregel nadat de meer besmettelijkere variant werd ontdekt op verschillende plaatsen. Het aantal nieuwe besmettingen in het land is al een maand traag maar gestaag aan het dalen.
In totaal zijn er al 13.540 Nederlanders bezweken aan Covid-19 en al bijna een miljoen bevestigde gevallen gerapporteerd.