Facebook is boos op Apple. Het sociale netwerk klaagt de techgigant aan omdat Apple zijn eigen apps minder strenge regels dan die van bedrijven die hun apps beschikbaar maken op iPhones of iPads.
Het botst al langer tussen Apple en zowat de hele techwereld. Het begon ooit met het populaire game Fortnite dat uit de appwinkel van Apple gesmeten werd omdat de makers hun eigen betalingssysteem hadden uitgevonden, waardoor ze voor betalingen in de app geen commissie meer moesten afstaan aan de iPhone-maker.
Toen Apple besloot om Fortnite te verwijderen, kwam er een storm van verontwaardiging op gang in techland. Onder andere Facebook klaagde toen dat ook hij telkens 30 procent moest afstaan als mensen tickets voor een evenement kopen via de Facebook-app op Apple-producten. Als reactie verlaagde Apple die commissie, maar slechts tijdelijk.
Rechtszaak
Nu heeft Facebook het gehad en het bedrijf start een rechtszaak tegen Apple, schrijft de nieuwssite The Information. Naar verluidt is de socialmediareus er niet over te spreken dat Apples eigen apps niet dezelfde regels moeten volgen als die van andere bedrijven, maar ook dat Apple weigert om andere apps als standaard in te laten stellen als het een eigen alternatief heeft.
Facebook-CEO Mark Zuckerberg kwam eerder al in het geweer tegen Apple en sneerde donderdag tijdens de voorstelling van zijn kwartaalcijfers nog dat “Apple steeds afhankelijker wordt van apps en diensten ten koste van andere bedrijven”. Eerder klonk het dat het beleid van Apple schadelijk is voor kleine bedrijven, “zeker tijdens deze pandemie”.
Privacy
De twee bikkelen ook al lang over wie nu eigenlijk het meest zijn gebruikers uitbuit. Apple stuurde in november een brief naar de privacy-autoriteiten met de mededeling dat “Facebook data blijft hamsteren en daarbij de privacy van zijn gebruikers helemaal negeert”. Op zijn beurt beschuldigde Facebook Apple ervan zijn marktdominantie te misbruiken ‘en zijn eigen producten voorrang te willen geven’.
Niet toevallig werden de twee bedrijven net daarover ondervraagd door het Amerikaanse Congres in juli, samen met Google en Amazon. De CEO’s van de vier techbedrijven moesten zich toen verdedigen tegen beschuldigingen dat ze hun concurrenten fijnknijpen door hen op te kopen of kapot te maken.