De opiniepeiler van de vorige Amerikaanse president, Donald Trump, heeft een analyserapport gemaakt over de oorzaak van zijn verkiezingsnederlaag. Vooral Trumps herhaaldelijke flaters in de aanpak van de coronacrisis kostte hem een tweede ambtstermijn, zo blijkt.
Het rapport van 27 pagina’s werd opgesteld door Tony Fabrizio, het hoofd van het peilingsbureau van Trumps campagneteam, op basis van exit polls in tien belangrijke staten: vijf staten waar Trump deze keer verloor, maar waar hij won in 2016, en vijf andere staten waar hij tweemaal won.
De analyse werd verdeeld onder de politieke adviseurs van Trump, en kon ingekeken worden door nieuwsmagazine Politico. De voornaamste conclusies zijn dat Trump genekt werd door de perceptie dat hij oneerlijk en onbetrouwbaar is, en door diepe ontevredenheid over zijn aanpak van de pandemie.
De bocht van de blanke kiezer
Trump blijft beweren dat zijn nederlaag te wijten was aan een vervalste stembusgang, daarbij wijst hij vooral naar steden met een grote Afro-Amerikaans gemeenschap die naar Biden gingen.
Uit het rapport blijkt echter dat ‘hij de grootste erosie zag bij blanke kiezers, vooral dan blanke mannen’. Er staat ook te lezen dat hij ‘terrein verliest bij zowat elke leeftijdsgroep’. De grootste achteruitgang werd geboekt bij ‘blanke hoogopgeleide kiezers’.
De grote vraag is natuurlijk waarom hij die kiezers verloor. Uit de exit poll-bevragingen concludeert Fabrizio dat een belangrijke reden Trumps eigen gedrag is. “Biden had een duidelijk voordeel over POTUS (de president, red.) op vlak van gezien worden als eerlijk en betrouwbaar”, schrijft Trumps eigen opiniepeiler.
Aanpak virusuitbraak
Maar Trump deed zichzelf vooral de das om met zijn aanpak van en communicatie over de Covid-19-pandemie. De meeste bevraagde kiezers stipten de virusuitbraak aan als belangrijkste verkiezingsthema. Hun stemmen gingen naar Biden met een verhouding van bijna 3 tegen 1.
Zo’n 75 procent van de keizers waren voor een verplichting van het mondmasker. Net geen driekwart stond pal achter dr. Anthony Fauci, de viroloog die als hoofd van het Amerikaanse gezondheidsinstituut NIAID de overheid adviseert. Een meerderheid van de stemgerechtigde Amerikanen vonden het belangrijker om eerst het virus te bedwingen dan de economie te heropenen.
Trump minimaliseerde het belang van het dragen van een mondmasker, en lachte Joe Biden zelfs uit omdat die er vaak één droeg. Hij kon niet verdragen dat dr. Fauci tegengas durfde geven tegen Trumps valse beweringen over het virus, en na de verkiezingen overwoog hij openlijk om de viroloog te ontslaan. En als president zette Trump lokale overheden onder druk om hun economieën te heropenen, ongeacht of het virus op dat moment wild in het rond sloeg.
Trumps opiniepeiler had dat kiezerssentiment trouwens al eerder opgepikt. Volgens Politico probeerde hij de president afgelopen zomer aan te moedigen om de pandemie serieuzer aan te pakken. Zijn memo werd echter genegeerd, met de gekende gevolgen.