Arabische Marsmissie maakt dinsdag beslissende, indrukwekkende sprong

Marsrover Hope, de wetenschappelijke marsrobot van de Verenigde Arabische Emiraten, moet op dinsdag de rode planeet naderen. Als alles goed gaat. Het is meteen de eerste van 3 missies die de komende weken probeert veilig in de atmosfeer van Mars te komen.

Hope is de allereerste marsmissie van de Verenigde Arabische Emiraten. De probe is al 7 maanden onderweg door de ruimte. Op dinsdag moet hij normaal de atmosfeer planeet bereiken, maar daarvoor moet de bijbehorende lander een ingewikkeld manoeuvre uitvoeren.

Remmanoeuvre

Momenteel sjeest het toestel aan 120.000 kilometer per uur door de ruimte. Net voor aankomst gooit het de remmen dicht, 27 minuten lang. Daarna moet de zwaartekracht van de planeet het overnemen waarna hij langs de planeet zal zweven. Het is een stevig staaltje ingenieurswerk. Te snel remmen en dan bengelt Hope nog voor eeuwig buiten het bereik van de planeet. Te traag en dan is de planeet te ver verwijderd.

De laatste maanden hebben de ingenieurs in de VAE er hard aan gewerkt om Hope op het juiste moment op de juiste plaats in een baan om Mars te krijgen. Dat is nodig ook: het duurt 11 minuten om een verandering door te geven aan de raket waar Hope nu in zit. De probe moet het dus helemaal zelf kunnen.

Als alles goed gaat, krijgen we op aarde het signaal dat het remmanoeuvre begonnen is om 20u40. Ruwweg een half uur later moeten de ingenieurs opnieuw contact proberen te maken. Als het lukt, zal Hope fungeren als een soort weerstation op Mars.

De VAE feest

De ruimtemissie van de VAE is de eerste in haar soort. Zes jaar geleden begon het werk en de landing dit jaar is meteen ook een goede manier om het gouden jubileum van de federatie te vieren. Die werd namelijk opgericht in 1971. Het hele land kijkt dan ook uit naar de sprong: gebouwen worden rood belicht en er is een livestream te zien van het bestuurscentrum.

Overigens worden het drukke dagen op de rode planeet. Op woensdag arriveert ook Tianwen-1, een Chinese orbiter. En op de 18de droppen de Amerikanen een rover op marsgrond.

Lees ook: Space 2021: het wordt druk op Mars en de maan dit jaar (en nog pak mooie dingen)

Meer
Lees meer...