In de Verenigde Staten heeft de legale verkoop van cannabis het voorbije jaar een omzet van 17,5 miljard dollar gerealiseerd. De omzet kende daarmee een stijging met 46 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit een rapport van het gespecialiseerde onderzoeksbureau BDS Analytics. Achter de groei gaan volgens de onderzoekers verschillende fenomenen schuil. De analisten voegen eraan toe dat de legale verkoop van cannabis in de Verenigde Staten over vijf jaar een niveau van 41,3 miljard dollar zal hebben bereikt.
In de Verenigde Staten staan inmiddels veertien staten het recreatief gebruik van marihuana door volwassenen toe, terwijl zesendertig andere staten de verkoop van medicinale cannabis toestaan.
Veerkracht
“Het merendeel van de groei werd opgetekend in de volwassen markten, waar de verkoop van cannabis al sterker is ingeburgerd”, stippen de onderzoekers aan. “In Colorado, de eerste Amerikaanse staat die de recreatieve verkoop van cannabis legaal maakte, nam de omzet vorig jaar met 26 procent toe tot 2,2 miljard dollar. Ook Oregon liet een stijging met 29 procent tot 1,1 miljard dollar optekenen.”
Maar daarnaast was er ook de impact van de introductie van nieuwe markten. “Illinois breidde vorig jaar de wettelijke verkoop van het medicinale naar het recreatieve gebruik uit”, merkt Kelly Nielsen, hoofdonderzoeker bij BDS Analytics, op. “De omzet van de sector steeg er met 784 miljoen dollar tot meer dan 1 miljard dollar.”
De grootste cannabiseconomie van de Verenigde Staten blijft gesitueerd in Californië. Daar liep de verkoop met 586 miljoen dollar op tot 3,5 miljard dollar. Ook in Florida steeg de omzet met 473 miljoen dollar.
“De sector had gevreesd voor een zware impact door de economische neergang die door de uitbraak van de coronacrisis werd veroorzaakt”, zegt Nielsen nog. “Maar in werkelijkheid heeft de industrie zijn veerkracht tegenover een economische dalperiode aangetoond.”
Uiteindelijk bleek de pandemie volgens haar één van de factoren die de Amerikaanse verkoop van marihuana het voorbije jaar hebben ondersteund. Vele dispensaria waar het product ter beschikking wordt gesteld, werden door lokale overheden tijdens de lockdown als een essentiële onderneming bestempeld, zodat de verkoop niet werd gehinderd. Verder wijst Nielsen op de toenemende consumptie in de mature markten en de introductie van het legale product in andere regio’s.
Besteldiensten
“Er kan in het algemeen worden vastgesteld dat de Amerikanen meer cannabis consumeren dan in het verleden”, zegt Nielsen. “Een enquête van BDS Analytics wees uit dat ongeveer 30 procent van de consumenten erkende vaker cannabisproducten te kopen. Bovendien gaf 25 procent aan dat zijn cannabisgebruik sinds de uitbraak van de pandemie is toegenomen.”
“In alle markten waar de recreatieve verkoop van cannabis is toegelaten, is het aantal gebruikers gestegen”, zegt Nielsen. “In die regio’s gebruikt nu 43 procent van de bevolking marihuana, tegenover 38 procent voor de uitbraak van de pandemie. In Colorado, waar de grootste marktpenetratie van het hele land wordt geregistreerd, is de consumptie inmiddels tot 48 procent opgelopen. Een marktpenetratie van bijna 50 procent is echt opmerkelijk. Alcohol heeft in de Verenigde Staten een penetratie van ongeveer 60 procent.”
Een aantal verkopers merkt op dat de impact van de reglementering niet mag worden onderschat. “Door de legalisering zijn een aantal illegale verkooppunten verdwenen”, merken ze op. “Daardoor halen legale verkopers in de omgeving een grotere omzet.”
Ook gespecialiseerde besteldiensten hebben het voorbije jaar bovendien goede zaken gedaan. Het aantal Amerikanen dat cannabis door een besteldienst thuis heeft laten afleveren, is volgens het onderzoek van BDS Analytics tijdens de pandemie met 25 procent gestegen.
De wettelijke cannabisverkoop blijft in de Verenigde Staten echter nog altijd ver achter op de omzet in het illegale circuit, waar gewag wordt gemaakt van een verkoop van meer dan 100 miljard dollar per jaar.
(tb)