Het aantal kindhuwelijken is door de pandemie op veel plaatsen alarmerend toegenomen. De Covid-19-pandemie maakt ook jaren van zuurverdiende vooruitgang om jonge vrouwen op school te houden ongedaan. Het zal leiden tot een drama in de komende tien jaar voorspellen deskundigen.
In een deze week vrijgegeven rapport voorspelt Unicef, het kinderfonds van de Verenigde Naties, dat dit decennium nog eens 13 miljoen meisjes het risico lopen op een kindhuwelijk.
Wat daarbij in het bijzonder zorgen baart, is het duidelijke verband tussen vroeg trouwen en jong sterven. Zwangerschapscomplicaties en bevallingen zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de belangrijkste doodsoorzaak bij meisjes van 15 tot 19 jaar in ontwikkelingslanden, en kinderen van kindbruiden lopen een veel hoger risico op kindersterfte.
Deskundigen zeggen dat de pandemie in de hand speelt van de factoren achter kinderhuwelijken zoals een gebrek aan opleiding, economische problemen, overlijden van ouders en tienerzwangerschappen, die nog zijn versterkt door verstoringen bij de distributie van anticonceptie.
Verschillende redenen
In sommige gevallen worden jonge meisjes door ouders of andere lokale gezagsdragers gedwongen om met oudere mannen te trouwen. Maar jeugdadvocaten maken zich ook zorgen over de jonge vrouwen die, vanwege de gevolgen van de pandemie, van school wegblijven en een vroeg huwelijk zien als hun enige optie, waarbij ze ambities voor een opleiding en een beter leven opgeven.
Veel kindhuwelijken worden nooit geregistreerd. Unicef schat dat 650 miljoen meisjes en vrouwen die vandaag de dag nog in leven zijn, als kind getrouwd zijn. Jeugdadvocaten zeggen dat ze een toename zien op plaatsen waar het al lang een probleem is, zoals India, Bangladesh, Nigeria, Kenia, Ethiopië en Malawi, waar tienerzwangerschappen in sommige gebieden zijn verdrievoudigd.
In Nepal is de situatie bijzonder acuut
In Nepal, waar de wettelijke huwelijksleeftijd nochtans 20 is, lijkt de situatie bijzonder acuut. Problemen die specifiek zijn voor het land en het moment, maken het voor veel jonge vrouwen moeilijk om een vroeg huwelijk te vermijden.
Nepal, een van de armste landen van Azië, is voor een groot stuk afhankelijk van toerisme. Meestal trekken buitenlandse toeristen in deze tijd van het jaar naar de bergen om dure tochten te maken naar de Annapurna Range en de hellingen van de Mount Everest. Maar door de pandemie is die inkomstenstroom bijna opgedroogd.
Net als een andere belangrijke bron van inkomsten voor de Nepalezen: miljoenen arbeiders uit Nepal werken in het buitenland, vooral in India of het Midden-Oosten. Als koks, schoonmakers, dienstmeisjes, bewakers en kinderoppas. In 2019 kwam in Nepal 8 miljard aan buitenlandse geldovermakingen binnen door die werknemers. Maar nu de meeste economieën in de wereld pijn lijden door de pandemie, is die geldstroom ook afgenomen.
Legioenen jonge Nepalese mannen, van wie velen alleenstaand, zijn onlangs naar huis teruggekeerd. Vele anderen zijn hun baan kwijtgeraakt in de steden van Nepal. Een groot aantal jonge mannen zwerven nu verveeld en blut door hun bergdorpjes. Daardoor is het aantal kindhuwelijken er tijdens de pandemie verdubbeld. Activisten die kindhuwelijken bestrijden, zeggen dat ze er momenteel werken onder de moeilijkste omstandigheden waarmee ze ooit te maken hebben gehad.