De Super League lijkt al begraven te zijn nog voor de omstreden voetbalcompetitie van start kon gaan. Volgens verschillende bronnen zijn Chelsea en Manchester City namelijk van plan om uit het project te stappen. Ook bij Barcelona en Atlético Madrid zouden er twijfels zijn.
Zondagavond 18 april doken de plannen voor een nieuwe Europese topcompetitie voetbal voor het eerst op. De Super League zou een deels gesloten competitie zijn waarbij vijftien topclubs verzekerd zijn van deelname en vooral heel veel geld. Er was op dat moment al een akkoord tussen twaalf clubs uit Engeland, Spanje en Italië: Manchester United, Manchester City, Liverpool, Tottenham, Arsenal, Chelsea, Juventus, AC Milaan, Inter Milaan, Real Madrid, FC Barcelona en Atlético Madrid.
Uit heel wat hoeken kwam maandag meteen enorm veel kritiek op de plannen. De voetbalbonden FIFA en UEFA dreigden de initiatiefnemers uit te sluiten van hun voetbalcompetities terwijl fans, analisten en sommige spelers spraken over het einde van het ‘echte’ voetbal.
Engelse clubs
Die protesten blijken al effect te hebben. Volgens verschillende bronnen – zoals ESPN en The Guardian – zouden Chelsea en Manchester City namelijk binnenkort bekendmaken dat ze uit het project stappen. Beide clubs zouden dat doen door de reacties van hun fans. Chelsea, dat dinsdagavond thuis tegen Brighton & Hove Albion speelde, kreeg aan het stadion te maken met een grote groep woedende fans. Clublegende Petr Čech moest tussenkomen om de spelersbus door te laten.
Ook bij de andere Engelse clubs rommelt het op dit moment. Meerdere spelers van Liverpool – zoals Jordan Henderson, Trent Alexander-Arnold en James Milner – deelden zojuist een gemeenschappelijke boodschap op Twitter. “We houden er niet van en we willen niet dat het gebeurt. Dit is ons gezamenlijk standpunt”, schrijven ze.
Bij Manchester United zou vicevoorzitter Ed Woodward, die al langer omstreden is, dan weer opstappen. Officieel is dat nieuws wel nog niet.
Spoedoverleg
FC Barcelona en Atlético Madrid lijken volgens andere bronnen ook te twijfelen over hun deelname. Die laatste club ontkent dat wel officieel. De situatie bij Barcelona is nog ingewikkelder aangezien bij de Catalanen de fans, de socio’s, sowieso de ultieme beslissing hebben.
Volgens de Italiaanse sportwebsite La Gazzetta dello Sport zouden de twaalf clubs op dit moment bezig zijn met een spoedoverleg naar aanleiding van de recente ontwikkelingen. De conclusie van dat overleg is volgens hen heel simpel: dit is het einde van de Super League.