5 zaken die u moet weten over de ‘Iron Dome’, het Israëlische raketafweersysteem

Hamas en jihadistische terreurgroepen hebben sinds vorige week maandag meer dan 2.000 raketten afgevuurd richting Israël. De overgrote meerderheid van die raketten wordt in de lucht onderschept en vernietigd door de IJzeren Koepel, ofwel de Iron Dome. Dat is een ingenieus Israëlisch raketafweersysteem dat ontworpen werd om de bewoners van de joodse staat te beschermen tegen raketaanvallen uit naburige gebieden.

Hier zijn 5 dingen die u zeker moeten over de fameuze Iron Dome:

1. Al meer dan tien jaar in de maak

De blauwdrukken van de Iron Dome waren al in ontwikkeling sinds 2006. In dat jaar kon Israël even uitblazen na een 30 dagen durende oorlog met Hezbollah, een militante beweging van sjiitische moslims uit Libanon. In 2009 kreeg Israël het met Hamas aan de stok in een gewapend conflict. Daardoor kwam de ontwikkeling van het afweersysteem terecht in een stroomversnelling.

Sinds maart 2011 is het systeem volledig operationeel in bepaalde gebieden van Israël. Vooral in het Gazastrookconflict van 2012 onderging het systeem zijn vuurdoop. De schade tot Israëlische gebouwen bleef toen enorm beperkt door de Iron Dome. Het project was een succes.

2. 90 procent accuraat

Volgens de Jerusalem Post kan de IJzeren Koepel meer dan 90 procent van de Palestijnse raketten die afgevuurd worden richting Israël onderscheppen.

Volgens officiële statistieken van het Israëlische defensieleger (IDF) werden er in november 2012 maar liefst 400 raketten van Hamas onderschept. Tegen het einde van dat jaar werden er zeker 1.200 raketten uit de lucht geknald. Ook tijdens de recente gevolgen van geweld deed het systeem standvastig dienst.

Het Iron Dome-netwerk bestaat uit zeker tien verschillende batterijen (rijen artillerie) die elk uit drie of vier raketwerpers bestaan. Elke raketwerper kan op zijn beurt ongeveer 20 ‘interceptors’ afvuren. Dat zijn de projectielen die vijandige raketten onderscheppen en uitschakelen voor ze hun doelwit treffen.

Zonder herlading van de raketten kan het systeem per ronde zo’n 800 raketten onderscheppen.

3. Prijskaartje van 66.000 euro per raket

Elke raket kost wel tenminste 80.000 dollar, ofwel zo’n 66.000 euro. Dat betekent dat een volledig salvo van de Iron Dome Israël zo’n 866.000 euro kost. Daarom komt de Iron Dome ook alleen in actie wanneer een vijandige raket een druk bevolkt gebied in het vizier neemt.

This image has an empty alt attribute; its file name is ISOPIX_22377617-013-1621163286-1024x678.jpg
Een raket van de Iron Dome wordt afgevuurd om een raket nabij de Gazastrook te onderscheppen. Isopix.

Het arsenaal van afweerraketten is daarbij schaars, wat trouwens een van de grootste zwakheden van het systeem is. Daarom dat vijanden van Israël, zoals Hamas, het systeem recent proberen te overbelasten door grote salvo’s van goedkope en geknutselde raketten richting Israël te schieten.

De financiële schade kan na verloop van tijd wel eens zwaar beginnen wegen op de joodse staat.

4. Zo werkt de Iron Dome precies

Jean-Loup Samaan, een onderzoeker van het instituut voor het Midden-Oosten voor de National University of Singapore, legde in een interview met Vox glashelder uit hoe de Iron Dome precies werkt:

‘Er zijn eigenlijk drie componenten. Het eerste is typerend voor de meeste luchtafweersystemen: een radar die een inkomende raket kan detecteren. Dan is er een controlesysteem dat de informatie verwerkt en na bevestiging uiteindelijk het laatste component activeert: een raket die de inkomende raket moet vernietigen’.

This image has an empty alt attribute; its file name is ISOPIX_24532928-003-1621163361-1024x683.jpg
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezoekt een raketwerper van de Iron Dome in de noordelijke havenstad Haifa, 2019. Isopix

5. Amerikaanse financiering

De Verenigde Staten hebben de ontwikkeling van de IJzeren Koepel mee bekostigd. Ondertussen hebben ze ook zelf twee batterijen van het systeem aangekocht.

Vooral de regering-Obama stak een grote som geld in de uitrol van de Iron Dome om hun steun voor Israël te onderstrepen. Voormalig Amerikaans president Obama hoopte dat het systeem verdere escalatie van conflicten in de regio zou vermijden.

Uiteindelijk staken de Amerikanen 1,5 miljard dollar in het project, weet Justin Bronk een onderzoeker van de Royal United Services Institute, een Britse denktank voor defensie en veiligheid.

Lees ook: 10 zaken die u moet weten over Hamas

Lees meer over de recente opflakkering van dit conflict (in chronologische orde):

Meer
Lees meer...