Ethiopische troepen beschuldigd van verkrachtingen in Tigray: “Alsof ik geen persoon was”

Troepen van het Ethiopische regeringsleger en geallieerde groeperingen hebben honderden vrouwen verkracht en ontvoerd in de regio Tigray. Dat schrijft mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport.

“Ze verkrachtten me, de een na de ander… Ik weet niet of ze beseften dat ik zwanger was. Ik weet niet of ze beseften dat ik een persoon was”, getuigt een Tigrese vrouw, die vorig jaar door meerdere daders is verkracht in het westen van Tigray, aan Amnesty.

In zijn nieuwste rapport beschuldigt de mensenrechtenorganisatie de leden van de Ethiopische en Eritrese regeringslegers, en ook van de Amhara Regional Police Special Force en de Fano-militie ervan om seksueel geweld te gebruiken als oorlogswapen. 

Amnesty International interviewde 63 slachtoffers van verkrachting, groepsverkrachting, seksuele slavernij, seksuele verminking en andere vormen van foltering. 28 onder hen wezen Eritrese strijdkrachten, die aan de zijde staan van de Tigrese regering, aan als de enige daders van verkrachting.

“Verkrachting en seksueel geweld zijn als oorlogswapen gebruikt om blijvende fysieke en psychische schade toe te brengen aan vrouwen en meisjes in Tigray”, zegt Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International. “De ernst en omvang van de seksuele misdrijven zijn bijzonder schokkend, en komen neer op oorlogsmisdrijven en mogelijke misdrijven tegen de menselijkheid.”

Gevangengenomen soldaten van het Ethiopian National Defense Force. Foto: AP Photo/Isopix

“Vernederen”

Volgens Callamard is het de bedoeling om de etnische groep in de regio “te terroriseren en te vernederen”. Twaalf overlevenden zeiden dat soldaten en militieleden hen verkrachtten in het bijzijn van familieleden, waaronder kinderen. Vijf van hen waren op dat moment zwanger.

Gezondheidsinstellingen in Tigray registreerden volgens Amnesty 1.288 gevallen van gendergerelateerd geweld van februari tot april 2021. Het Adigrat-ziekenhuis registreerde 376 gevallen van verkrachting vanaf het begin van het conflict in november 2020 tot begin juni 2021. Maar volgens Amnesty zijn er nog veel meer slachtoffers die zich niet gemeld hebben.

Einde niet in zicht

De bestorming van Tigray door het regeringsleger in november, waarvan premier Abiy Ahmed had beloofd dat het de openbare orde snel zou herstellen, is uitgelopen op een langdurig conflict dat een humanitaire crisis heeft ontketend. De bedoeling was om het Tigray People’s Liberation Front (TPLF) uit de regio te verdrijven. Dat is niet gelukt. Beide partijen blijven streven naar een militaire oplossing.

(NS)

Meer
Lees meer...