In de Verenigde Staten (VS) zijn er al 675.000 mensen gestorven ten gevolge van covid-19. Dat zijn er meer dan tijdens de Spaanse griep in 1918. Daardoor is de coronapandemie de dodelijkste uitbraak in de recente Amerikaanse geschiedenis.
Het aantal gerapporteerde coronadoden in de VS rondde maandag de kaap van 675.000 en daar komen er dagelijks nog eens 1.900 sterfgevallen bij, blijkt uit gegevens van Johns Hopkins. Het land heeft momenteel te maken met een nieuwe golf van besmettingen. Boosdoener is de delta-variant van het virus.
Dodelijkste pandemie in recente geschiedenis
De griep van 1918 kostte naar schatting 675.000 Amerikanen het leven, volgens de Centers for the Disease Control and Prevention. Het werd beschouwd als Amerika’s meest dodelijke pandemie in de recente geschiedenis tot nu toe.
“Ik denk dat we nu wel klaar zijn met historische vergelijkingen,” zei Dr. Howard Markel, een arts en medisch historicus aan de Universiteit van Michigan, in een reactie aan CNBC. Volgens hem moeten we niet langer naar 1918 kijken als een gids voor hoe we de pandemie moeten aanpakken. “Het is belangrijk dat we nu vooruitkijken”, aldus de arts. “Dit is de pandemie die ik zal bestuderen en onderwijzen aan de volgende generatie dokters en volksgezondheidsstudenten.”
Markel voegde eraan toe dat een rechtstreekse vergelijking tussen de ruwe cijfers van de verschillende pandemieën in context geplaatst moeten worden, “gezien de enorme technologische, medische, sociale en culturele vooruitgang in de afgelopen eeuw.” “Het is belangrijk om rekening te houden met de bevolking als we het hebben over uitbraken of rampen”, klonk het.
Verschillen met de Spaanse griep
In 1918 bijvoorbeeld was de bevolking van de VS minder dan een derde van die van nu, met naar schatting 103 miljoen mensen die vlak voor “de roaring twenties” in Amerika woonden. Vandaag leven er bijna 330 miljoen mensen in de VS. Dat betekent dat de griep van 1918 ongeveer 1 op 150 Amerikanen doodde. Ter vergelijking: corona doodde tot nu toe 1 op 500 Amerikanen.
Voorts benadrukken verschillende experts dat de pandemie in 1918 mensen ook op een andere manier doodde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er een massale verplaatsing van mannen door heel Amerika en Europa. Hoewel het coronavirus bijzonder ernstig kan zijn voor ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen, was de Spaanse griep ongewoon omdat het veel jonge volwassenen doodde.
Spaanse griep blijft dodelijker op wereldniveau
Wereldwijd heeft de griep van 1918 meer mensen gedood, naar schatting 20 miljoen tot 50 miljoen, volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie. Gegevens van Johns Hopkins leren dat Covid tot nu toe wereldwijd het leven heeft gekost aan ongeveer 4,7 miljoen mensen.
Voorts was er in 1918 ook geen vaccin tegen het virus. Dat is vandaag wel het geval. Daarnaast waren de gezondheidsorganisaties destijds niet de robuuste organisaties die ze vandaag zijn. Om dat alles nog erger te maken waren er decennia geleden geen antibiotica, intensive care units, beademingsapparatuur of infuusvloeistoffen.
Wetenschappers hadden nog niet eens een virus onder een microscoop gezien. Zij beschikten niet over de technologie en wisten bijna niets van virologie. De situatie is vandaag totaal anders.
Lees ook:
- Impact van corona op onze uitgaven: aan wat gaven we in 2020 meer of minder geld uit?
- Coronacrisis brengt ook ruimtevaart in zuurstofnood
- Biden verplicht vaccinatie of wekelijkse coronatest voor werknemers grote bedrijven
(bzg)