Het schandaal te veel voor Brits premier Boris Johnson?

Het krieken van de dag wordt steevast vergezeld door de nieuwe krantenedities. In het Verenigd Koninkrijk koppen zowat alle grote nieuwskranten hetzelfde: dit wordt het schandaal dat premier Johnson doet vallen. De roep om zijn aftreden wordt steeds luider, aangezien het niet de eerste keer is dat de premier in opspraak komt.

Deze keer gaat het (alweer) om een feestje in lockdowntijden. Op 20 mei 2020, toen heel het land moest thuisblijven en zelfs maar maximum tien mensen een begrafenis mochten bijwonen, besloot Johnsons’ privésecretaris een feestje te geven in de tuin van de ambtswoning van de premier, op Downing Street 10. En wat voor een feestje: Reynolds nodigde om en bij 100 medewerkers van de premier uit, zo’n 40 kwamen opdagen, waaronder… Boris Johnson en zijn vrouw.

Regels gelden niet voor Johnson

Nadat eerder al uitlekte dat Johnson zelf een kerstfeestje had georganiseerd voor overheidspersoneel, terwijl de rest van de bevolking werd verboden feestjes te organiseren. Het is net die hypocrisie, en het gevoel dat hij en de mensen rond hem boven het gepeupel staan, wat de roep om Johnsons’ aftreden luider maakt dan ooit.

En net zoals bij eerder schandalen zijn het niet enkel de parlementsleden van de oppositie die Johnson door de mangel halen: ook leden van zijn eigen Conservative Party lijken zich met steeds meer tegen de premier te keren, zowel tegen zijn beleid als tegen zijn eigen doen en laten. Dat was onder meer ook het geval toen Johnson nieuwe coronamaatregelen moest laten goedkeuren door het House of Commons, de Kamer van Volksvertegenwoordigers. 99 parlementsleden van zijn eigen partij keurden het voorstel af, en het waren nota bene de oppositieleden die de nieuwe maatregelen door de stemming hielpen.

Motie van wantrouwen

Onder meer Douglas Ross, de leider van de Tory Party in Schotland, reageerde alvast woest toen hij over het tuinfeest te horen kreeg: “Ik kan op geen enkele manier een premier steunen als hij de wet schond en aanwezig was op dat feestje”. Als lid van het parlement kan hij nu een brief sturen naar Graham Brady, de voorzitter van het 1922 Comité, om aan te geven dat hij de premier niet meer vertrouwt. Als Brady 54 zo’n brieven krijgt, zal het parlement moeten stemmen over een motie van wantrouwen: als Johnson die verliest, is het game over voor zijn premierschap.

Aangezien het Britse parlement maar over een handvol partijen bestaat, waarvan de socialistische Labour Party en de Conservative Party van Boris Johnson al 559 van de 650 zitjes in beslag nemen, is steun binnen zijn eigen partij nu echt wat Johnson nodig heeft, wil hij nog langer aan de macht blijven. Toch lijkt hij met deze laatste stunt zijn eigen kansen kwijt te spelen. Zeker als hij dan nog liegt over zijn aanwezigheid, zoals blijkt uit de samenvatting die Sky News via Twitter de wereld in stuurde.

(jvdh)

Meer
Lees meer...