Terwijl het product in 2020 in Singapore op de markt werd gebracht, hopen de producenten van kweekvlees de nodige vergunningen te krijgen om hetzelfde te doen in de Verenigde Staten. De sector trekt investeerders aan, waaronder grote namen uit de voedingsindustrie, die nu al nadenken over de groenere, ethisch verantwoorde hamburgers van de toekomst.
Er wordt al jaren over gesproken, en het wekt de nieuwsgierigheid van sommigen en de afschuw van anderen, maar in het laboratorium gekweekt vlees is een realiteit. Let wel: het gaat hier niet om vervangende vegetarische producten op basis van soja of champignons, maar om echte dierlijke eiwitten die in reageerbuisjes worden gekweekt en eetbaar zijn, zonder dat er een koe of een kip voor hoeft te worden gedood.
Over de hele wereld proberen startups het grote publiek te overtuigen van de kwaliteiten van hun producten en de nog steeds hoge productiekosten omlaag te brengen. En de spelers in deze ontluikende industrie hebben er alle vertrouwen in dat dit jaar hopelijk de stap naar commercialisering zal worden gezet.
Vergunning die alles zou veranderen
Singapore is momenteel het enige land dat de verkoop van laboratoriumvlees toestaat: sinds 2020 is synthetische kip verkrijgbaar in de schappen van de Aziatische stadstaat. In de Verenigde Staten, die een belangrijke afzetmarkt vormen en waar een groot deel van de bedrijven is gevestigd die zich bezighouden met het “kweken” van vlees, moet het voedsel nog worden goedgekeurd door de Food and Drug Administration (FDA) en het Ministerie van Landbouw. Volgens Josh Tetrick, oprichter en CEO van het bedrijf voor synthetisch vlees Eat Up, dat zowel in de VS als in Singapore actief is, zouden deze goedkeuringen nog dit jaar kunnen komen.
“Het is aan bedrijven als het onze om het echte werk te doen en de technische capaciteiten op te bouwen … en rechtstreeks met de consumenten te communiceren over wat het wel en niet is en hoe het hun leven ten goede kan komen”, vertrouwt de enthousiaste manager toe aan CNBC.
“Het is echt vlees, en in plaats van dat we miljarden dieren, al het land, al het water en al de regenwouden die gewoonlijk moeten worden gekapt nodig hebben om het te doen, beginnen we met een cel. Je kunt de cel halen uit een biopsie bij een dier, een stuk vers vlees of een celbank. We hebben het dier zelf niet meer nodig. Vervolgens bepalen we de voedingsstoffen die nodig zijn om die cel te voeden en maken die aan in een bioreactor.”
Echt vlees, zonder het bloed en vuil
Het is een methode die werkt, maar het is nog steeds erg duur om op grote schaal op de markt te brengen,. Daarom proberen de bedrijven die betrokken zijn bij deze race met de beste in het lab gekweekte biefstuk nieuwe investeerders aan te trekken. Officiële goedkeuring krijgen om hun “biefstuk” in de VS op de markt te brengen zou een grote stimulans zijn.
Volgens de non-profitonderzoeksgroep The Good Food Institute werken momenteel meer dan 100 startups aan kweekvlees, maar ook grotere bedrijven zijn ermee bezig. Samen hebben ze in de afgelopen twee jaar ongeveer 2 miljard dollar aan investeringen opgehaald, volgens gegevens van Crunchbase.
De ontwikkeling van kweekvlees wekt de belangstelling van grote restaurantgroepen, zoals KFC, die hierin een interessant alternatief zien en zichzelf tevens een vooruitstrevend en meer ecologisch imago geven. Op voorwaarde natuurlijk dat het vlees rendabel is, en dus dat de productiekosten ervan in de buurt komen van die van rundvlees “op pootjes”, en dat is de volgende uitdaging waarvoor de pioniers van de proefbuisburger zich geplaatst zien.
(am/ns)