Prins Laurent is niet alleen op de wereld, hij heeft nog vrienden. Meer bepaald Kamerlid Roel Deseyn (CD&V), die “de maatschappelijke meerwaarde niet ziet” van het debat over geld voor de prins zonder dat die daarvoor moet werken. “Het is onfatsoenlijk om plots alles af te nemen van iemand die nooit iets anders gekend heeft dan een dotatie.”
Opvallend: CD&V komt prins Laurent verdedigen. Kamerlid Roel Deseyn uit West-Vlaanderen springt op de barricaden voor Laurent. Die speelde zichzelf recent nog in de kijker omdat hij voor de 220.000 euro aan beroepskosten die hij krijgt met overheidsgeld allerlei vreemde zaken indiende. Een skireis, de dure privéschool voor z’n kinderen en zelfs ticketjes van boodschappen in de Colruyt … Prinselijke reclame voor die winkelketen dus, maar niet bepaald het soort beroepskosten die de belastingbetaler wil en moet vergoeden, zo stelde het Rekenhof.
Maar toch komt CD&V nu tussen: “Natuurlijk moeten we het rapport van het Rekenhof evalueren, maar het is onfatsoenlijk om plots alles af te nemen van iemand die nooit iets anders gekend heeft dan een dotatie.” In de krant De Standaard laat Deseyn verstaan dat hij niet aan het geld van de prins wil raken. Want coalitiepartner N-VA heeft daarvoor een duidelijk wetsvoorstel klaar: de komende vijf jaar de toelage aan de prins afbouwen, tot die op nul euro komt te staan.
“Dat is niet wat afgesproken is”, zegt Deseyn, CD&V zal in elk geval N-VA niet steunen in die eis. De christendemocraten willen het niet meer hebben over het geld van de koninklijke kinderen. “De vorige regering heeft haar huiswerk prima gemaakt, het debat opnieuw voeren heeft geen enkele maatschappelijke meerwaarde.”
CD&V: “Het communautaire zit vijf jaar in de koelkast, dus pakken ze nu Laurent aan”
Deseyn haalt ook nog eens fel uit naar de N-VA: “Omdat het communautaire vijf jaar in de koelkast moet blijven, pakken ze nu Laurent aan.” Profilering dus, op kosten van die ‘arme’ prins. Die worstelt al jaren met geld, en bracht zichzelf en de koninklijke familie al een paar keer serieus in opspraak. Zo leidde een hele financiële constructie via de marine, de legertak waarin hij diende, tot een rechtszaak. Want het bleek duidelijk dat van daar overheidsgeld werd weggesluisd voor de prins z’n privégebruik.
Ook bijzonder kwalijk was z’n omgang met een aantal schimmige zakenlui in Afrika. En recent was er een hele cluster aan vennootschappen van de prins die dreigde failliet te gaan. Wat simpel forensisch boekhoudkundig onderzoek leert dat de prins daarbij een serieuze vastgoedgok nam en uiteindelijk niet op het rijke netwerk van z’n familie kon rekenen.
Overigens drukt de regering haar plan niet door om ook dit jaar opnieuw 2 procent te besparen op het geld voor de Saksen-Coburgs. Maar de Colruyt-rekening en de skireis van prins Laurent krijgen wel nog een staartje. Want niemand, ook de oppositie niet, vindt dat Laurent daar zomaar mee weg kan komen. Hij zal die ‘beroepskosten’ meer dan waarschijnlijk moeten terugbetalen.