Amerikanen kijken bevreesd naar Chinese leger dat flink investeert in kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie (AI) zal wereldwijd de oorlogsvoering en het economische concurrentievermogen van landen “drastisch gaan bepalen”. De Verenigde Staten moeten daarom flink gaan investeren in AI, omdat China het land anders zal overtreffen.

Dat zegt de directeur van het Joint Artificial Intelligence Center van het Pentagon, Michael S. Groen. “Ik denk niet dat de Russen nu wensen dat ze meer tanks hadden gekocht. Ze wensen dat ze iets anders hadden gekocht, namelijk slimme drones en andere voertuigen”, zei hij tijdens een evenement van de Atlantische Raad.

Groen stelt dat bureaucratie en de organisatiecultuur van de VS het integratieproces van AI in de weg staan. Ondertussen heeft China zijn doelen duidelijk geformuleerd: het wil een dominante macht zijn op het gebied van AI tegen 2030. Het land beschikt al over een onbemand en door AI-bestuurd vliegdekschip, dat tientallen drones kan transporteren. De Amerikaan vreest dat de VS op termijn flink achterop raken bij de Chinezen.

Fundamentele verandering in het karakter van oorlog

Ook de Amerikaanse generaal Mark Milley kijkt bevreesd naar het Chinese leger. Hij sprak deze week de cadetten toe van de Amerikaanse militaire academie West Point, waarbij hij waarschuwde voor het risico van een wereldwijde botsing tussen nieuwe technologieën zoals “robot tanks”.

“Op dit moment vindt er een fundamentele verandering plaats in het karakter van oorlog”, aldus Milley. De generaal zei dat het gebruik van kunstmatige intelligentie in oorlogen de meest ingrijpende verandering ooit in de menselijke geschiedenis is. 

Hij constateert daarbij dat de VS snel zijn dominante positie op het militaire wereldtoneel zal verliezen. “Wat ooit het exclusieve domein van het Amerikaanse leger was, is nu beschikbaar voor de meeste staten met de financiële wil om het aan te schaffen”. De overmacht die de VS de afgelopen 70 jaar militair genoot, wordt snel kleiner, aldus de generaal.

Modernisering van het leger

Vorig jaar trok China 209 miljard dollar uit voor zijn defensiebegroting, waarbij het van modernisering een prioriteit maakte. Het Chinese leger (PLA) heeft daarnaast AI geïntegreerd in verschillende systemen, die het land de overhand in toekomstige oorlogen moeten geven. Sinds de lancering van de drone Wing Loong-1 in 2009, is het land voortdurend bezig geweest met de ontwikkeling van intelligente en autonome systemen voor oorlogsvoering.

De Chinese Academie van Wetenschappen en het Shenyang Institute of Automation worden door de staat gesteund en werken aan onderzoek naar “intelligente” voertuigen. Beiden zijn momenteel bezig met een “intelligent botsingvermijdingssysteem” en “intelligente zelfvliegende machines”. 

Identificeren van gedode Russische soldaten

Oekraïne heeft naar verluidt speciale software ingezet dat AI gebruikt voor het identificeren van Russische soldaten die in de strijd zijn gedood. Op deze manier hopen de Oekraïners de families van de Russen op te sporen. Daarnaast wordt de software gebruikt om personen te controleren bij onder andere checkpoints.

De software die door de Oekraïners wordt gebruikt is dat van Clearview AI, dat de beschikking heeft over meer dan 2 miljard afbeeldingen van de Russische sociale mediadienst VK. De software maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om zijn database te doorzoeken op een mogelijk match.

Het bedrijf werd in 2017 opgericht en heeft miljoenen foto’s verzameld in een database waar zijn gezichtsherkenningssoftware gebruik van maakt. Het bedrijf beweert meer dan 20 miljard foto’s van het internet te hebben geschraapt, waaronder van Facebook, Instagram en Twitter, als ook van nieuwssites en websites van mugshots. Dit is allemaal gebeurd zonder medeweten en toestemming van de geportretteerden.

(kg)

Meer
Lees meer...