Duitsers versoepelen visumregels voor Russische Kremlin-critici

Duitsland wil het voor Russische Poetin-critici gemakkelijker maken om zich in het Centraal-Europese land te settelen.

Berlijn zal de vereisten versoepelen waaraan dissidenten uit Rusland die een Duits visum aanvragen moeten voldoen. Bedoeling is dat deze mensen makkelijker in Duitsland kunnen komen wonen en werken. Dat zei een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag tegen onder meer het persagentschap Reuters.

Met name journalisten, wetenschappers en activisten uit het maatschappelijke middenveld, die onder druk van Moskou staan, zullen van de nieuwe regels kunnen profiteren. Ook mensenrechtenactivisten en medewerkers van buitenlandse organisaties die in Rusland als “ongewenst” zijn aangemerkt, kunnen volgens de versnelde procedures een verblijfsvergunning krijgen. Daarnaast zouden ook hun naaste familieleden ervan kunnen profiteren.

De maatregel zou, naast het wegwerken van bureaucratische rompslomp, een langer verblijf garanderen dan de 90 dagen die het Schengenvisum toestaat.

“Geen spionnen”

De perswoordvoerder kon geen cijfers geven over het aantal mensen dat van de versoepelde procedures zou kunnen profiteren, maar zei dat aanvragers hun zaak op een “geloofwaardige” manier zullen moeten voorleggen.

Onderkanselier Robert Habeck liet wel een kritische noot horen. De bondsminister van Klimaat en Economie opperde namelijk dat Duitsers er bij de opvang van Russen voor moeten zorgen “dat wij geen spionnen in ons land binnenhalen”.

Navalny

Duitsland heeft al ervaring met de opvang (of preciezer: verpleging) van Russische dissidenten.

Zo heeft ex-bondskanselier Angela Merkel twee jaar geleden de vergiftigde oppositieleider Alexei Navalny verzorging in Duitsland aangeboden. Navalny’s Siberische dokters wilden hem eerst niet laten overbrengen. Officieel omdat de gezondheidstoestand van Navalny dat niet toeliet, al vreesde het team van Navalny dat de dokters tijd willen rekken zodat het mogelijke gif niet meer traceerbaar was.

Uiteindelijk kon Navalny toch twee maanden in een Berlijns ziekenhuis herstellen van zijn vergiftiging. Toen hij begin vorig jaar terugkeerde naar Rusland, werd hij echter direct in een strafkolonie op 100 kilometer van Moskou geplaatst.

(ns)

Meer
Lees meer...