Demir wil elektriciteitsfactuur komende 7 jaar met (nog eens) 1 miljard euro verlichten

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil de elektriciteitsfacturen de komende zeven jaar met een miljard euro doen dalen door de regeling rond groenestroomcertificaten aan te passen. Dat bericht De Tijd.

De quota van groenestroomcertificaten die energieleveranciers jaarlijks moeten opkopen zullen tussen volgend jaar en 2030 verlaagd worden. Dat zou zorgen voor minder kosten die ze moeten doorrekenen aan consumenten. Energieleveranciers moeten de certificaten kopen naargelang de hoeveelheid elektriciteit die ze leveren.

Volgens minister Demir zou die regeling tussen 2023 en 2030 een miljard euro besparen op de elektriciteitsfacturen in Vlaanderen. In de komende drie jaar zou het gaan om een besparing van 225 miljoen euro.

Warmtekrachtcertificaten zullen daarnaast afgebouwd worden. De quota daarvoor zullen juist verhoogd worden en ze zullen extra worden opgekocht door de Vlaamse regering zelf.

2,2 miljard euro

In februari kondigde Demir al een knip van 1,2 miljard euro aan in de subsidies voor de grote groenestroomproducten. “De oversubsidiëring gaat op de schop in het belang van de mensen. Ik vind het niet normaal dat ieder Vlaams gezin elke maand moet betalen voor de overcompensatie van de happy few, die al lang hun buit binnen hebben. Wie zoiets verdedigt, is wereldvreemd”, zo stelde ze toen. Het gaat om meer dan 1.000 installaties van zo’n 200 grote investeerders.

De subsidies zijn voor 2013 toegekend en het blijft echter onzeker of de knip juridisch haalbaar is. In het verleden botste het terugdraaien van die steun op juridische bezwaren: de rechtsonzekerheid voor bedrijven zou zo te groot worden.

Als Demir haar zin krijgt, zouden bovenstaande ingrepen dus voor een impact van 2,2 miljard euro op de energiefacturen kunnen zorgen. Tegen 2030 weliswaar en niet rekening houdend met verder stijgende energieprijzen.

(ns)

Meer
Lees meer...