Ronde van Frankrijk opnieuw in de ban van corona na meerdere positieve testen

Eén dag voor de start van de Ronde van Frankrijk heerst er in het wielerpeloton een enorme angst voor het coronavirus. De voorbije dagen hebben al meerdere renners positief getest, waardoor zij niet aan de start kunnen verschijnen van de belangrijkste wielerwedstrijd van het jaar. De schrik voor een grote uitbraak is dan ook bij alle ploegen aanwezig.

Weinig sporten zijn de voorbije jaren zo hard getroffen door de coronacrisis als het wielrennen. Een groot peloton dat bijna wekelijks in een ander land rijdt met telkens een deel andere renners is op zich al een broeihaard om een ziekte te verspreiden. Denk daarbij ook nog eens aan de vele, vaak onvoorzichtige fans langs de kant van de weg. Het is dan ook niet onlogisch dat heel wat wedstrijden noodgedwongen niet konden doorgaan tijdens de coronapandemie.

Uitbraak in Ronde van Zwitserland

Tijdens het huidige wielerseizoen leek COVID echter min of meer onder controle in het peloton. Daar kwam in de afgelopen Ronde van Zwitserland enkele weken terug verandering in. Onder andere Jumbo-Visma, de ploeg van Wout van Aert en favorieten Primož Roglič en Jonas Vingegaard, stapte toen collectief uit de wedstrijd nadat meerdere leden van de staf positief hadden getest.

De dagen daarna waren er ook positieve testen voor Stefan Bissegger, Rigo Urán, Hugh Carthy en Alberto Bettiol van EF Education-EasyPost, Adam Yates van Ineos Grenadiers, Cees Bol van Team DSM, Peter Sagan van TotalEnergies, Reto Hollenstein en Sebastian Berwick van Israel-Premier Tech, Joel Suter en Marc Hirschi van UAE Emirates, Gino Mäder en Hermann Pernsteiner van Bahrain Victorious en twee niet nader genoemde renners van Alpecin-Fenix. Die laatste twee ploegen verlieten uit voorzorg collectief de Ronde van Zwitserland. Voor de start van de zesde etappe moest zelfs leider Alexandr Vlasov na een positieve test de wedstrijd verlaten. Ook zijn ploegmaat Anton Palzer van BORA-hansgrohe testte diezelfde dag positief.

Uiteindelijk zou amper de helft van het peloton de Ronde van Zwitserland uitrijden. En zelfs na de wedstrijd bleek een deel van de renners toch besmet te zijn geraakt. Dat was onder andere het geval met Thibaut Pinot en Stefan Küng (Groupama-FDJ).

Ronde van Frankrijk

Bij veel ploegen begon er na de problemen in de Ronde van Zwitserland een race tegen de tijd om hun besmette renners opnieuw gezond te krijgen. Daarnaast werden de protocollen ook aangescherpt om nieuwe besmettingen te vermijden bij renners die aan de start van de Tour werden verwacht.

Dat lijkt voorlopig maar deels te lukken. Nog voor de start van de Ronde van Frankrijk hebben namelijk al meerdere renners moeten afzeggen door een COVID-besmetting. Het gaat onder andere om Tim Declercq (Quick-Step Alpha Vinyl), Matteo Trentin (UAE Emirates), Omer Goldstein en Daryl Impey (Israel-Premier Tech), Bryan Coquard (Cofidis) en Samuele Battistella (Astana). Bob Jungels testte dan weer eerst licht positief, maar wist toch juist op tijd een negatieve PCR-test af te leveren. Dat is vooral jammer voor de ervaren Belg Greg Van Avermaet die bij AG2R Citroën als eerste reserve was aangeduid.

Testprotocol tijdens Tour

Om een grote uitbraak in het Tourpeloton te vermijden, heeft de organisatie van de Ronde van Frankrijk zijn testprotocol na de recente gebeurtenissen aangepast. Zo moeten volgens Sporza alle renners voor afreis naar de start in Denemarken een negatieve PCR-test afleggen.

In Kopenhagen moet heel het peloton vervolgens opnieuw een sneltest ondergaan. Daarna is het aan de ploegen zelf om hun renners om de 2 à 3 dagen aan een sneltest te onderwerpen. Op de twee rustdagen zal de organisatie tot slot zelf bij iedereen verplicht een nieuwe zelftest afnemen.

Meer
Lees meer...