Sollicitanten gebruiken steeds vaker deepfakes om te solliciteren, zegt Amerikaanse FBI

De Amerikaanse federale politiedienst de FBI, maakt zich zorgen over het toenemende aantal gevallen van sollicitanten die tijdens hun sollicitatiegesprek gebruikmaken van deepfakes.

Het Internet Crime Complaint Center (IC3) van de FBI, heeft afgelopen dinsdag een mededeling uitgebracht waarin melding gemaakt wordt van “een toename van het aantal klachten over het gebruik van deepfakes en gestolen persoonlijke informatie”. Volgens de politiedienst worden deepfakes daarnaast steeds vaker gebruikt bij online sollicitaties.

Deepfakes zijn hyperrealistische digitale vervalsingen van personen die met kunstmatige intelligentie en algoritmes worden gecreëerd. Het is een vorm van digitale face-swapping, die niet van echt te onderscheiden is.

De FBI zegt het afgelopen jaar meerdere meldingen te hebben ontvangen van personen die werkzaam zijn in de IT-sector. Volgens hen zouden sollicitanten in toenemende mate van deepfakes gebruikmaken tijdens online videogesprekken met hun mogelijk toekomstige werkgever. Dat wordt meestal gedaan in combinatie met gestolen persoonlijke informatie, zoals scans van paspoorten en e-mailadressen. Criminelen hopen op deze manier toegang te krijgen tot gevoelige bedrijfsgegevens.

Toegankelijke software

Er is online veel (gratis) software te vinden voor het maken van overtuigende deepfakes, waardoor het gebruik van de techniek toegankelijker is geworden voor het grote publiek. Als reactie hierop heeft het Massachusetts Institute of Technology (MIT) een onderzoeksproject gelanceerd dat mensen helpt om gemakkelijker deepfakes te herkennen. 

Zo heeft de universiteit acht vragen geformuleerd die helpen bepalen of een video een deepfake is of niet. Zo wordt er gevraagd of er in de video schaduwen verschijnen op de persoon en of de huid rimpelig of glad is.

Dat deepfakes een serieus probleem zijn bewees een onderzoek van Sensity.AI, dat gespecialiseerd is in digitale veiligheid. Het onderzoek toont aan dat deepfakes in 86 procent van de gevallen succesvol geautomatiseerde beveiligingscontroles van banken en andere instellingen wisten op te lichten. Fraudeurs en witwassers kunnen op het internet gestolen ID’s kopen en in combinatie met deepfakes gemakkelijk bankrekeningen openen op naam van iemand anders.

Meer
Lees meer...