De oorlog tegen oude technologie kan echter uitdraaien op een flop vanwege weerstand van Japanse functionarissen.
Taro Kono, de Japanse minister van technologie, wil de bureaucratie van zijn land versoepelen door “de oorlog te verklaren” aan verouderde technologie die gebruikt wordt binnen overheidsdepartementen. Kono wil vooral van zaken zoals zegelstempels, faxmachines en diskettes af.
De floppydisk, een opslagmedium dat in de jaren 60 werd ontwikkeld door IBM, is in Japan nog steeds vereist voor zo’n 1.900 verschillende procedures van de overheid, weet Bloomberg. “Wij zullen deze praktijken snel herzien. Waar koop je tegenwoordig nog een floppydisk?”, zei Kono dinsdag tijdens een persconferentie.
Oorlog tegen diskettes straks een flop?
Er zijn verschillende landen waar zulke verouderde technologie nog steeds ingezet wordt. Het Ministerie van Defensie van de Verenigde Staten kon in 2019 pas het gebruik van floppydisks volledig elimineren. Vanaf de jaren 60 werden diskettes in de VS onder andere ingezet voor systemen die Amerikaanse kernwapensystemen beheerden. De Sony Group staakte in 2011 echter met het produceren van diskettes.
Toch is het geen gegeven dat Kono er in zal slagen om de floppydisk volledig weg te krijgen. In 2021 wou Kono al de traditionele hanko-zegels uit de administratie bannen. Ook faxmachines moesten verdwijnen omdat ze functionarissen zouden opstapelen met bergen papier. Zegels en faxmachines zijn echter vandaag nog steeds in gebruik binnen de Japanse overheid.
Het voordeel van oude technologie
Veel functionarissen in Japan zijn bovendien niet akkoord met Kono en appreciëren de charme van de traditionele middelen. De kritiek op hanko-zegels wordt door sommigen zelfs geïnterpreteerd als een aanval op een symbool van Japan.
Er wordt ook gevreesd dat een overschakeling naar email kan leiden tot veiligheidsproblemen. “Floppydisks gingen bijna nooit kapot of verloren nooit gegevens”, zei een Japanse functionaris vorig jaar nog tegen Nikkei Asia.
(kg)