Drie ruimtevaarders – een Amerikaan en twee Russen – zouden zich mogelijk genoodzaakt zien om langer aan boord van het ISS te verblijven dan verwacht, nadat de Sojoezcapsule die hen naar huis moest brengen in december beschadigd raakte.
In het nieuws: De driekoppige bemanning, die in september vorig jaar aankwam op het ISS, zou mogelijk pas in september 2023 terug naar de aarde kunnen. Dat zei een woordvoerder het Amerikaanse ruimteagentschap NASA tijdens een persconferentie.
- De Amerikaan Frank Rubio en de Russen Sergei Prokopjev en Dmitri Petelin moesten normaal gezien in maart naar huis gebracht worden met de Sojoezcapsule MS-22, die hen in september ook naar het ISS bracht.
- MS-22 raakte in december echter al zijn koelvloeistof kwijt, ogenschijnlijk na een botsing met een micrometeoroïde. Daardoor zou het te riskant zijn om de bemanning erin te vervoeren.
- Rusland besloot om die reden om in februari een onbemande Sojoezcapsule naar het ISS te sturen, om de bemanning naar huis te brengen. Die moet op 20 februari aankomen bij het ruimtestation.
Langer aan boord dan verwacht
Maar: De onbemande Sojoezcapsule zal aangemeerd blijven totdat in het najaar nog een ruimteveer, ditmaal bemand, aankomt bij het ISS. Dat betekent dat de drie ruimtevaarders een half jaar langer aan boord moeten vertoeven dan aanvankelijk werd verwacht.
- “Het plan is dat Frank en Dimitri en Sergei nog enkele maanden aan boord blijven tot ze thuiskomen, waarschijnlijk eind september”, zei Dina Contella van NASA vorige dinsdag tijdens een persconferentie. Er zou nog geen exacte datum bepaald zijn voor de terugkeer.
- Opvallend: Indien de terugkeerdatum na 21 september valt, zal de MS-22-bemanning meer dan een jaar lang in de ruimte vertoeven. Rubio zou in dat geval de eerste NASA-astronaut zijn die zo lang in een baan rond de aarde blijft.
- Het wereldrecord zal echter niet verbroken worden. Tussen januari 1994 en maart 1995 verbleef de kosmonaut Valeri Poljakov 438 dagen aan boord van het ruimtestation Mir. Een aantal NASA-astronauten verbleven net geen jaar in de ruimte.
(fjc)