“Er is straks geen plaats meer voor de burgers van Barcelona”: burgemeester Ada Colau valt massatoerisme aan om Catalaanse hoofdstad te redden

De burgemeester van Barcelona reageert op critici die haar beschuldigen van “wanbeheer van de stad”. Ada Colau hoopt daarnaast op een derde termijn bij de gemeenteraadsverkiezingen in mei.

Waarom is dit belangrijk?

Barcelona verwelkomt steeds meer toeristen; een pijnlijke doorn in het oog van inwoners die klagen over ruimtegebrek, criminaliteit en straatafval. Als burgemeester Ada Colau in mei herkozen wil worden, staat ze voor de moeilijke uitdaging om deze problemen op te lossen. Maar laten we niet vergeten dat het toerisme de belangrijkste levensader van de Catalaanse hoofdstad is.

In het nieuws: Ada Colau, de huidige burgemeester van Barcelona, streeft naar een derde termijn als burgemeester van de Catalaanse hoofdstad temidden van felle kritiek op haar aanpak van het toerisme.

  • Barcelona trekt jaarlijks meer dan 27 miljoen toeristen, vooral in de zomer wanneer de straten in het centrum overvol zijn.
  • Hoewel het toerisme de steunpilaar is van de economie van de stad, leidt het ook tot felle klachten van inwoners.
  • Burgemeester Ada Colau heeft al schoon schip gemaakt door duizenden “toeristenflats” die worden verhuurd op platforms als Airbnb te sluiten en heeft de opening van nieuwe hotels in het centrum verboden.
  • Ze wil nu ook de toegang van cruiseschepen tot de haven beperken en verzet zich tegen een uitbreidingsplan van de luchthaven Barcelona-El Prat.
    • “De centrale regering zegt dat het plan (voor de luchthaven) een toename van 50 naar 70 miljoen bezoekers zou betekenen. Ongeveer 20 miljoen extra bezoekers die vooral toeristen zullen zijn”, zei Colau. “Waar gaan die heen? De burgers van Barcelona zullen geen ruimte meer overhouden”.

Het “verval” van Barcelona

Wat staat er momenteel op het spel?: Een derde termijn voor de burgemeester van Barcelona, die in 2015 aantrad als lid van de partij Barcelona en Comú. De partij wordt omschreven als een “gemeenschapsbeweging”. De gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden op 28 mei.

  • “De grote uitdaging is het toerisme. Barcelona is een zeer dichtbevolkte stad, ingeklemd tussen de bergen en de zee, met een beperkte hoeveelheid ruimte”, vertelde Ada Colau aan The Times. “We kunnen niet oneindig veel toeristen herbergen. Er moet een gevoel van grenzen en orde zijn. We hebben woningen nodig. We hebben bewoners nodig die in het centrum wonen”.
  • Het is een directe reactie op critici die zeggen dat Colau verantwoordelijk is voor het zogenaamde “verval” van Barcelona.
  • Haar critici zeggen dat haar toerismebeleid de economie heeft geschaad, dat haar “groene zones” de verkeersopstoppingen hebben doen toenemen en vooral dat zij heeft toegezien op het ontstaan van een vuilere en minder veilige stad.
  • In de peilingen staat Ada Colau momenteel nek aan nek met haar belangrijkste rivaal, Xavier Trias, lid van de separatistische partij Junts. Maar het is meer het onthoudingspercentage bij de verkiezingen dat de huidige burgemeester zorgen baart.

Haar antwoord aan critici: De burgemeester zegt dat de groeiende bezorgdheid over de onveiligheid in de stad eerder een perceptie dan realiteit is.

  • Ze haalt recente politiestatistieken aan waaruit blijkt dat het aantal overvallen vorig jaar met 26 procent is gedaald en het aantal gewelddadige straatroven met 13 procent ten opzichte van 2019.
  • “Een stad met zoveel toerisme trekt een bepaald soort criminaliteit aan, vooral diefstal”, zegt ze. Wat de vuilheid betreft, geeft Colau toe dat er problemen waren in verband met een verandering van aannemer, maar dat die zijn opgelost.

Stedelijke uittocht

Onder de radar: Een uittocht van de bevolking uit Barcelona.

  • De afgelopen jaren is de stad geconfronteerd met zowel een stadsvlucht van burgers die de veiligheidsproblemen, het drukke centrum en de stijgende huurprijzen ontvluchten, als een uittocht van bedrijven. Sinds 2012 hebben niet minder dan 6.300 bedrijven hun spullen gepakt en Catalonië verlaten, en vooral Barcelona, het economische centrum van de regio. Vorig jaar alleen al “verloor” Catalonië 181 bedrijven.
  • Madrid profiteert het meest van deze uittocht, met de komst van 191 bedrijven in 2022. Een trend die wordt bevestigd door Geam Costa, decaan van het College van Architecten van Catalonië: “Er zijn veel (vastgoed)bouwers die Barcelona verlaten voor Madrid, waar ze de mogelijkheid hebben om zich te ontwikkelen”, ver van het restrictieve beleid van de Catalaanse hoofdstad.

Opmerking: Welke plaats voor Catalaans separatisme? De tegenstanders van Ada Colau beschuldigen haar ervan te zwijgen over het gevoelige onderwerp, terwijl ze in 2017 voor het onafhankelijkheidsreferendum was. Haar coalitie zegt nu op korte termijn “tegen separatisme” te zijn. Hetzelfde geldt voor haar separatistische rivaal Xavier Trias, die tijdens zijn verkiezingscampagne werd gevraagd niet over onafhankelijkheid te spreken. Separatisme is namelijk slecht voor het bedrijfsleven en heeft bijgedragen aan de uittocht van bedrijven uit Catalonië.

(fjc/nd)

Meer
Lees meer...