Venetië moet nu met abnormale droogte afrekenen

Opnieuw dreigt de Italiaanse kuststad Venetië met waterellende te worden geconfronteerd. De toekomst van de stad wordt door het stijgende waterpeil gehypothekeerd, maar dit keer zorgen uitzonderlijk lage waterstanden voor de nodige problemen. Dat zeggen wetenschappers van het Italiaanse Consiglio Nazionale delle Ricerche (CNR).

Waarom is dit belangrijk?

Het noorden van Italië wordt al verscheidene weken door een droog winterweer getroffen. Hierdoor ontstaat de vrees dat Italië na het gebrek aan neerslag de voorbije zomer, opnieuw met een droogteperiode zal worden geconfronteerd.

Gebrek aan sneeuwval: De Italiaanse wetenschappers stippen aan dat de Alpen de voorbije periode minder dan de helft van hun normale sneeuwval hebben ontvangen.

  • De problemen laten zich bijzonder zwaar voelen in Venetië, dat zich normaal tegen overstromingen moet verdedigen, maar dit keer met een ongewoon lage waterstand moet afrekenen.
  • Hierdoor kunnen een aantal van de beroemde kanalen niet langer meer door gondels en watertaxi’s worden gebruikt.
  • Het probleem reikt echter veel verder dan deze toeristische attracties. Ook voor de bevoorrading van de bevolking en hulpdiensten, zoals ambulances, moet immers op deze waterwegen kunnen worden gerekend.
  • De problemen voor Venetië moeten volgens de wetenschappers aan een samengaan van een aantal factoren worden toegeschreven. In eerste instantie is er het gebrek aan regenval, maar onder meer ook de zeestromingen en de lokale waterhuishouding zouden aan het probleem hebben bijgedragen.

Ergste droogte: De Italiaanse milieugroep Legambiente wijst erop dat de Italiaanse rivieren en meren met een ernstig watertekort hebben te kampen.

  • “De Po, een rivier die van de Alpen in het noordwesten van het land naar de Adriatische Zee stroomt, heeft 61 procent minder water dan normaal in deze tijd van het jaar”, voeren woordvoerders van de milieugroep aan.
  • In juli vorig jaar werd Italië getroffen door de ergste droogte in zeventig jaar. In de gebieden rond de Po, die ongeveer een derde van de Italiaanse landbouwproductie vertegenwoordigen, moest daarbij de noodtoestand worden uitgeroepen.
  • “De regio wordt geconfronteerd met een watertekort dat zich de voorbije twee jaar steeds verder heeft opgebouwd”, merkt Massimiliano Pasqui, een klimaatwetenschapper bij  het Consiglio Nazionale delle Ricerche, op. “Er is vijftig dagen regen nodig om dat tekort opnieuw aan te vullen.”

(nd)

Meer
Lees meer...