De Italiaanse premier Meloni wil een historisch infrastructuurproject lanceren waarbij een hangbrug het eiland Sicilië met het vasteland van Italië verbindt.
Italië plant bouw van ’s werelds langste brug die Sicilië met vasteland moet verbinden
Waarom is dit belangrijk?
Het eiland Sicilië is het armste deel van Italië. Al in de tijd van de Romeinen was er sprake van om het eiland met het Italiaanse schiereiland te verbinden. Ook de fascistische leider Mussolini en voormalig premier Berlusconi spraken er ooit over. De huidige regering hoopt dat door een verbinding met de rest van de republiek dit een boost zal geven aan de economie op het eiland en in het Zuiden van Italië.In het nieuws: Sicilië wordt van het vasteland gescheiden door de Straat van Messina. Een brug die deze zeestraat overspant zou met een afstand van 3,2 kilometer de langste ter wereld worden.
- Het project werd al enkele decennia vooruitgeschoven, maar nu besloot de conservatieve regering onder Giorgia Meloni het opnieuw een kans te geven. Dat schrijft persbureau ANSA. De bouwwerken zouden minstens zes jaar duren, terwijl de kosten mogelijk oplopen tot 8,5 miljard euro.
- De Europese Unie zou bereid zijn om de eerste fase mee te financieren om het project mee te helpen op te starten.
- Enkele plannen die elf jaar geleden al werden opgeborgen, zouden opnieuw gebruikt worden, terwijl er ook nieuwe technische studies zijn aangevraagd.
- De Italiaanse minister voor mobiliteit Matteo Salvini kondigde het project aan als “infrastructuur dat de ambitie heeft om de meest moderne en duurzame ter wereld te worden.” Hij noemde de beslissing “een historische dag voor een Italië dat in zichzelf gelooft.”
- Ook zou het project voor duizenden jobs moeten zorgen. Dat beweert de minister voor Werk Adolfo Urso. “Het zorgt tot op een bepaalde hoogte ook voor de wedergeboorte van de Italiaanse ijzer- en staalindustrie.”
- Webuild, het grootste bouwbedrijf van Italië, zou de werken uitvoeren. Volgens de CEO Pietro Salini symboliseert de brug de heropleving van het zuiden van het land. Dat deel van de republiek recupereert volgens hem nog van een gefaald industriebeleid in het verleden.
Uitdagingen
- De bouw van de Messinabrug kent volgens critici nog een hoop uitdagingen. Zo is het bouwgebied kwetsbaar voor aardbevingen. Andere zorgen die men aanhalen zijn de inmenging van de maffia of andere georganiseerde criminaliteit, financieringsproblemen en negatieve ecologische gevolgen.