De ministers van Volksgezondheid van ons land komen volgende week woensdag opnieuw samen om te spreken over een vijfde vaccin tegen het coronavirus. Er zijn wel nog steeds veel vragen over de organisatie daarrond.
In het najaar van 2022 kregen de laatste Belgen hun vierde en voorlopig laatste coronaprik. Eén jaar later komt er meer dan waarschijnlijk een nieuwe, vijfde prik tegen het coronavirus. De voorbereidingen voor die nieuwe vaccinatiecampagne gaan volgende week van start. Dan komen de ministers van Volksgezondheid van ons land namelijk samen. Dat is nodig omdat er nog veel moet beslist worden over die vijfde prik.
Niet voor iedereen
Momenteel werkt de Hoge Gezondheidsraad aan een advies rond zo’n nieuwe vaccinatiecampagne. Zij zullen dat vervolgens doorgeven aan de ministers van Volksgezondheid. De eerste vraag die daarbij gesteld wordt, is wie allemaal zo’n nieuwe prik zal krijgen. Volgens vaccinoloog Pierre Van Damme van UAntwerpen is de kans groot dat de actieve bevolking geen nieuw vaccin zal krijgen. “Er heerst in Europa een consensus dat de inentingen vooral bedoeld zijn voor ouderen, zieken, zwangeren en gezondheidsmedewerkers”, zegt hij daarover aan VRT NWS.
Omdat niet meer de volledige bevolking aan de beurt komt, zullen er normaal gezien ook geen grote vaccinatiecentra meer geopend worden. De vaccinatie zal dus gebeuren via huisdokters en apothekers.
Welke vaccin?
De grootste vraag rond de nieuwe vaccinatiecampagne gaat over welk vaccin zal gebruikt worden. Het meest recente vaccin zou namelijk niet voldoende beschermen tegen de huidige varianten van het coronavirus. Het gaat hierbij vooral om de XBB.1-variant, een subvariant van omikron. “Verschillende bedrijven werken aan een nieuw vaccin. Met de huidige techniek kunnen zij snel aangepaste vaccins produceren. We rekenen er dan ook op dat er tegen de herfst, wanneer we het echt nodig hebben, voldoende vaccins zullen zijn”, besluit Van Damme.