Papieren rietjes blijken potentieel hoge PFAS-concentraties te bevatten

Uit een recent Belgisch onderzoek met 39 verschillende rietjestypes is gebleken dat papieren en bamboe rietjes een grotere kans hebben op het bevatten van poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in vergelijking met plastic en metalen alternatieven. Volgens de studie, gepubliceerd in Food Additives & Contaminants, bevatten papieren rietjes een PFAS-gehalte van 90%, terwijl dit voor bamboe rietjes 80% is, 75% voor plastic en 40% voor glazen rietjes. Roestvrij stalen rietjes vertoonden geen sporen van PFAS.

Ondanks dat de concentraties als laag worden beschouwd met beperkt gezondheidsrisico, waarschuwen wetenschappers dat deze zogenaamd “milieuvriendelijke” alternatieven mogelijk minder duurzaam zijn dan gedacht, gezien de hogere PFAS-concentraties. In een context waar plastic wegwerprietjes sinds 2021 in de EU zijn verboden, neemt de bezorgdheid over PFAS-chemicaliën toe, omdat deze persistent en schadelijk zijn voor mens en milieu.

PFAS-bron?

Europa verscherpte niet alleen de voorschriften voor rietjes, maar legt ook strengere beperkingen op aan PFAS-chemicaliën, een groep stoffen die de natuur bijna niet kan afbreken en vaak bekendstaat als “forever chemicals“. Hoge PFAS-concentraties zijn geassocieerd met diverse gezondheidsproblemen, zoals groeiachterstand, leverproblemen en kankerrisico.

De herkomst van PFAS in rietjes is onduidelijk: ze kunnen zijn toegevoegd om duurzaamheid te vergroten, of onbedoeld tijdens recyclingprocessen terechtkomen. Onderzoekers benadrukken dat roestvrijstalen rietjes, zonder PFAS, als groenste optie gelden, ondanks mogelijke distributie-impact.

Meer
Lees meer...