Turkije censureert internet verder in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen

Turkije verhoogt de internetcensuur in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 31 maart. Het land beperkt de toegang tot VPN’s en online inhoud. Dit roept vragen op over de toekomst van internetvrijheid en democratische normen in het land.

Waarom is dit belangrijk?

Deze maatregelen benadrukken de groeiende controverse rond internetvrijheid en mensenrechten in Turkije. Met een bevolking van 85 miljoen is de impact op toegang tot informatie en vrijheid van meningsuiting aanzienlijk.

In het nieuws, Recente documenten tonen aan dat Turkije’s autoriteit voor informatietechnologieën en communicatie (BTK) internetproviders heeft opgedragen de toegang tot populaire virtuele privénetwerken (VPN’s) te beperken.

  • Tegelijkertijd heeft socialemediasite X actie ondernomen tegen 15 posts vanwege een gerechtelijk bevel, wat leidt tot zorgen over verdere beperking van onafhankelijke nieuwsbronnen in Turkije.

Blokkering VPN-diensten

Zoom in. De BTK heeft opdracht gegeven om de toegang tot 16 VPN-diensten te blokkeren.

  • VPN’s maken het mogelijk om internetverkeer via een beveiligde, versleutelde route te sturen. Ze zijn zowel in Turkije als in andere landen een populair middel om censuur te ontduiken.
  • Deze technologieën versleutelen de verzonden gegevens en verbergen het Internet Protocol of IP-adres van de gebruiker. Dat is een uniek ID-nummer dat aan elk apparaat wordt toegekend dat is verbonden met het internet. Encryptie maakt het moeilijk voor derden om te zien welke informatie heen en weer gaat over het netwerk.
    • In landen waar de regelgeving rondom VPN-gebruik het strengst is, zoals IranRusland en China, proberen inwoners de ‘Grote Firewall’ te omzeilen, een systeem dat het sterk gereguleerde binnenlandse internetnetwerk afscheidt van de rest van de online wereld.
  • Eerder zijn in Turkije al beperkingen opgelegd aan bepaalde VPN’s, vooral na de couppoging in 2016 tegen Erdoğan.
  • De wereldwijde VPN markt is gegroeid naar 44,6 miljard dollar in 2022. Een stijging van 80% ten opzichte van 25,4 miljard in 2019, volgens Allied Market Research.

Zoom out. Deze acties passen in een breder patroon van toenemende internetcensuur in Turkije, met een geschatte 900.000 volledig geblokkeerde domeinnamen.

  • De maatregelen hebben invloed op de toegang tot verschillende soorten inhoud, waaronder kritische artikelen over Erdoğan, pro-Koerdische en oppositiewebsites en materiaal dat als obsceen of crimineel wordt beschouwd.
Meer
Lees meer...