Na 40 dagen is er een einde gekomen aan de bezetting van het Universitair Forum (UFO) van de Universiteit Gent. De studenten verlieten de bezetting, maar lieten wel één symbolische tent en een spandoek met een boodschap voor de UGent achter.
De laatste pro-Palestijnse actievoerders hebben de bezetting in het UFO van de UGent verlaten. Gisteren kregen de studenten het officiële bevel van een deurwaarder om het gebouw te verlaten. Deden ze dat niet, dan zouden ze vanaf vanmorgen om 8.30 uur dwangsommen van 250 euro per dag moeten betalen. Om 5.30 uur verlieten de laatste studenten het gebouw.
Bezetting
De bezetting van het Universitair Forum (UFO), de grootste aula van de UGent, begon op 6 mei, precies 40 dagen geleden. Een groep pro-Palestijnse studenten zetten tenten op in het gebouw en zouden daar blijven tot de UGent aan hun eisen voldeed. Die waren heel simpel: alle banden met Israël stopzetten.
De afgelopen weken gaf de universiteit met mondjesmaat gehoor aan de studenten en zette al verschillende samenwerkingen stop. Maar toch was het voor de studenten niet genoeg. Enkele weken geleden drongen ze binnen in het rectoraat, dat zich naast het UFO bevindt. Daar besmeurden ze de muren en klommen ze op het dak. Sindsdien is de rector Rik Van de Walle gestart met de ontruimingsprocedure. De rechter wees een verzoek tot ontruiming af. Maar in hoger beroep kon de UGent wel gelijk halen. Daardoor kregen de studenten bezoek van een deurwaarder.
Ontruimd
De deurwaarder kwam gisterenavond naar het UFO met een officieel bevel om het gebouw te verlaten. Ze kregen daarvoor 12 uur de tijd, wat betekende dat ze vanmorgen om 8.30 uur weg moesten zijn. Bleven ze toch zitten, dan riskeerden ze dwangsommen van 250 euro per dag.
Vanmorgen rond 5.30 uur verlieten de laatste studenten het gebouw. In een persbericht laten de studenten weten dat ze geen andere optie hadden. “Vandaag, op de veertigste dag van onze bezetting, hebben we geen andere optie dan te vertrekken, ondanks dat onze eisen legitiem zijn. De uitspraak van de rechtbank is een schending van ons recht op vrijheid van meningsuiting en van vereniging. Het ondermijnt niet enkel het recht op protest van de studenten, maar ontkent ook de eigen geschiedenis van de universiteit als een historische plek voor verzet?”
De studenten lieten wel één symbolische tent achter en een banner met de boodschap: “We will be back. You can’t stop the revolution.“