Oekraïne heeft vandaag een reeks aanvallen uitgevoerd op Russisch grondgebied met raketten en drones, en beweert steeds verder door te dringen in Rusland. Dit is de grootste buitenlandse inval op Rusland sinds de Tweede Wereldoorlog.
Op 6 augustus staken duizenden Oekraïense troepen de grens over naar de westelijke Russische regio Koersk. Deze grootschalige inval markeert een belangrijke escalatie in het conflict tussen de twee landen. President Vladimir Poetin van Rusland beschouwt deze stap als een grote provocatie en beweert dat Oekraïne hiermee een sterkere onderhandelingspositie wil verkrijgen voor eventuele toekomstige staakt-het-vuren gesprekken. Dat meldt Reuters.
Russische reactie
Rusland reageerde met kracht op de Oekraïense aanval door maar liefst 117 Oekraïense drones neer te halen, voornamelijk in de regio’s Koersk, Voronezj, Belgorod en Nizjni Novgorod. Volgens berichten van het Russische ministerie van Defensie, aangehaald door Reuters, werden ook verschillende raketten neergehaald.
Daarnaast werden beelden vrijgegeven van Sukhoi Su-34 bommenwerpers die Oekraïense posities in Koersk aanvielen. Er zijn ongeverifieerde berichten dat enkele Oekraïense drones gericht waren op Russische luchtmachtbases. Rusland heeft bovendien de beveiliging van de kerncentrale in Koersk versterkt.
Oekraïne zet offensief voort
Terwijl de Oekraïense troepen dieper Rusland binnendringen, heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky zijn generaals opgedragen om de volgende stappen in de operatie voor te bereiden. Het Witte Huis verklaarde dat Oekraïne de inval niet van tevoren had aangekondigd en dat de VS niet betrokken waren bij de planning van deze operatie. Desondanks suggereren Russische functionarissen dat Oekraïne mogelijk steun en kennis heeft ontvangen van zijn westerse bondgenoten.
De Verenigde Staten hebben hun bezorgdheid geuit over de escalatie, waarbij president Joe Biden benadrukte dat Amerikaanse functionarissen voortdurend in contact staan met Oekraïne. Het offensief brengt echter ook risico’s met zich mee voor Kiev. Door troepen in te zetten op Russisch grondgebied kan Oekraïne andere delen van het front, waar Rusland 18 procent van het Oekraïense grondgebied controleert, kwetsbaar maken voor Russische aanvallen.