Noord-Korea heropent grenzen voor toerisme: Samjiyon is eerste bestemming

Na bijna vijf jaar van grenssluitingen als gevolg van de Covid-19-pandemie, is Noord-Korea van plan om in december de stad Samjiyon te heropenen voor buitenlandse toeristen. De heropening markeert een belangrijke stap in het herstel van het toerisme in het land.

Noord-Korea, dat sinds het begin van de pandemie in 2020 zijn grenzen gesloten hield, zal binnenkort buitenlandse bezoekers toelaten tot de noordelijke stad Samjiyon. Deze stad, gelegen aan de voet van de hoogste berg van het land, Paektu, zal de eerste toeristische bestemming zijn die heropent. Twee touroperators bevestigden het nieuws, waarbij ze benadrukten dat toeristen vanaf december de mogelijkheid zullen hebben om deze bergachtige regio te verkennen.

Herontwikkeling van Samjiyon

De stad Samjiyon heeft de afgelopen jaren een ingrijpende transformatie ondergaan. Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia zijn er grootschalige herontwikkelingsprojecten in uitvoering, waaronder de herbouw van het vliegveld en de omvorming van een militaire skibasis tot een resort. Daarnaast worden nieuwe spoorwegen en hotels gebouwd om buitenlandse toeristen te verwelkomen.

De stad staat bekend om haar winterattracties en historische betekenis. Volgens de Noord-Koreaanse propaganda was de berg Paektu de plaats waar Kim Il Sung, de oprichter van het land, vocht tegen de Japanse bezettingstroepen en de revolutie lanceerde.

Opheffing van reisrestricties

Noord-Korea begon vorig jaar geleidelijk zijn Covid-19-beperkingen te versoepelen en liet vanaf begin 2024 Russische toeristen toe, wat de versterking van de banden tussen de twee landen benadrukte. Koryo Tours, een van de betrokken reisorganisaties, verklaarde aan de BBC dat toeristen uit vrijwel alle landen welkom zijn, met uitzondering van Zuid-Korea. De Verenigde Staten blijft echter een verbod hanteren voor haar burgers om naar Noord-Korea te reizen.

Samjiyon is dan wel de eerste stad is die heropent, er zouden ook andere delen van Noord-Korea in de nabije toekomst toeristen ontvangen. Shenyangs KTG Tours liet op hun Facebook-pagina weten: “Tot nu toe is alleen Samjiyon officieel bevestigd, maar we denken dat Pyongyang en andere plaatsen ook open zullen gaan.”

Meer
Lees meer...