De Russische president Vladimir Poetin heeft opdracht gegeven om de omvang van het Russische leger uit te breiden tot 1,5 miljoen actieve soldaten. Dit maakt het Russische leger, na dat van China, het grootste ter wereld. Het decreet werd openbaar gemaakt op de officiële website van het Kremlin. Het omvat een algehele toename van het personeelsbestand van de strijdkrachten naar 2,38 miljoen mensen.
De uitbreiding is ingegeven door de voortdurende militaire campagne in Oekraïne en de noodzaak om de Russische troepen langs de uitgestrekte frontlinie te versterken. Dat meldt Reuters. Rusland heeft ondanks zijn grotere bevolking en actieve werving van vrijwilligers aanzienlijke verliezen geleden op het slagveld.
Uitbreidingsplannen gericht op versterking
Dit is de derde keer sinds de invasie in Oekraïne dat Poetin het bevel geeft om de omvang van het Russische leger uit te breiden. De focus ligt op het vergroten van de gevechtscapaciteit om de groeiende militaire kracht van rivalen het hoofd te bieden. Een belangrijke zorg voor Rusland is de recente toetreding van Finland tot de NAVO. Dat legt extra druk op de beveiliging van de noordwestelijke grens van het land.
Experts benadrukken dat deze uitbreiding vragen oproept over de financiële haalbaarheid van het onderhouden van zo’n grote militaire macht. Mogelijke maatregelen zoals een bredere dienstplicht of het aanmoedigen van vrouwen om dienst te nemen in het leger worden genoemd, hoewel het Kremlin momenteel ontkent plannen te hebben voor verdere mobilisatie.
Uitdagingen voor werving en financiering
De uitbreiding is ingezet om Ruslands militaire slagkracht te vergroten. Toch kampt het land met aanhoudende moeilijkheden op het gebied van werving. Het rekruteringsprogramma voor vrijwilligers staat onder druk. Daarnaast blijven ook de logistieke en financiële lasten om een groter leger te onderhouden en uit te rusten een uitdaging. De vraag is of Rusland op lange termijn in staat is om de kosten van deze militaire expansie te dragen zonder significante interne gevolgen.