Zelensky presenteert nieuw vredesplan voor Oekraïne aan de VN: Wat we tot nu toe weten

Deze week presenteert de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een nieuw, uitgebreid vredesplan voor Oekraïne tijdens de zittingen van de VN-Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering. Dit plan, ook wel het “Overwinningsplan” genoemd, is gericht op het beëindigen van de Russische agressie en het waarborgen van de soevereiniteit van Oekraïne.

Het nieuwe vredesplan van Oekraïne heeft als doel een einde te maken aan het aanhoudende conflict met Rusland, dat inmiddels al meer dan tweeënhalf jaar duurt. Zelensky benadrukt dat de soevereiniteit van Oekraïne centraal staat in het voorstel. Hij stelt dat er geen alternatieven zijn voor een volledige vrede. Opties zoals het “bevriezen” van de oorlog of tijdelijke wapenstilstanden zullen de Russische agressie slechts uitstellen.

Geheime inhoud, maar duidelijke intenties

Hoewel de details van het plan grotendeels geheim blijven, wordt verwacht dat Zelensky zijn voorstel persoonlijk zal presenteren aan de Amerikaanse president Joe Biden tijdens de VN-vergaderingen. Wat wel bekend is, is dat het plan gebaseerd is op voorwaarden die Oekraïne in staat moeten stellen om zich effectief te verdedigen en toekomstige conflicten te voorkomen. Zelensky heeft in eerdere toespraken benadrukt dat Oekraïne alleen zal instemmen met een regeling die een einde maakt aan de bezetting van zijn grondgebied.

Het huidige vredesplan bouwt voort op eerdere voorstellen van Zelensky. Eind 2022 schetste hij al een routekaart naar vrede, waarin hij de volledige terugtrekking van Russische troepen en het herstel van de pre-oorlogse grenzen van Oekraïne eiste. Deze voorstellen werden ook besproken tijdens een internationale “vredestop” in Zwitserland, afgelopen juni. Daar kwamen de deelnemende landen overeen om later dit jaar opnieuw bijeen te komen om het plan verder te bespreken.

Geen onderhandelingen zolang Rusland bezet

Ondanks druk van verschillende partijen om vredesbesprekingen te starten, houdt Zelensky voet bij stuk: zolang bijna 20 procent van Oekraïne door Russische troepen wordt bezet, is onderhandelen geen optie. Rusland beweert daarentegen open te staan voor gesprekken, maar dringt erop aan dat Oekraïne zijn militaire acties in regio’s als Koersk staakt. Recent vonden daar invallen door Oekraïense troepen plaats.

Meer
door Redactie
Lees meer...