Zelensky benadrukt cruciale rol van westerse steun in Oekraïense oorlog

Oekraïens president Volodymyr Zelensky benadrukt opnieuw het belang van westerse militaire steun om Rusland te weerstaan. In zijn nachtelijke toespraak uitte hij dankbaarheid voor het Oekraïense leger en verwees hij naar cruciale toekomstige gesprekken met de VS.

De uitkomst van de oorlog in Oekraïne is volgens president Volodymyr Zelensky sterk afhankelijk van de aanhoudende steun van westerse bondgenoten. In zijn nachtelijke toespraak prees Zelensky het Oekraïense leger voor een succesvolle aanval op een Russisch munitiedepot, hoewel de locatie nog niet is vrijgegeven. Hij wees op de noodzaak van meer militaire hulp vanuit het Westen om de Russische agressie het hoofd te bieden.

Belang van gesprekken in de VS

De komende ontmoetingen van Zelensky in de Verenigde Staten zijn volgens de president van groot belang voor de toekomst van Oekraïne. Hij verklaarde dat deze cruciaal zullen zijn om de nodige defensieve capaciteiten veilig te stellen. Zelensky hoopt op meer militaire hulp, waaronder precisiewapens, en roept zijn bondgenoten op om deze sneller en efficiënter in te zetten voor de verdediging van zijn land.

“Als alle wapens die we nodig hebben zouden worden ingezet voor de bescherming van ons grondgebied, zou de oorlog korter duren,” aldus de Oekraïense president.

Toenemende vraag naar militaire hulp

Zelensky vraagt al langer om extra steun vanuit het Westen, met name van de Verenigde Staten. Kiev wil vooral toestemming om westerse wapens ook in te zetten tegen doelen in Rusland zelf. Dit moet helpen om verdere aanvallen op kritieke Oekraïense infrastructuur, zoals energievoorzieningen, te voorkomen. De vraag naar militaire hulp is toegenomen na nieuwe Russische aanvallen op Oekraïense steden en faciliteiten.

Ondertussen hebben Oekraïense autoriteiten gemeld dat er tijdens de nacht aanvallen zijn uitgevoerd op twee Russische munitiedepots, één in de regio Krasnodar in het zuiden van Rusland en een ander in de regio Tver, ten westen van Moskou. Deze aanvallen tonen aan dat Oekraïne, ondanks de Russische overmacht, in staat is om effectief toe te slaan op strategische Russische locaties.

Zelensky’s diplomatieke missie in de VS

Naast zijn deelname aan zittingen van de VN-Veiligheidsraad en de Algemene Vergadering, staan ook ontmoetingen gepland met president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris. Zelensky wil deze kans gebruiken om verdere hulp voor Oekraïne veilig te stellen. Er is zelfs sprake van een mogelijke ontmoeting met Donald Trump, de Republikeinse presidentskandidaat, die zich kritisch heeft uitgelaten over Amerikaanse betrokkenheid in de oorlog.

Meer
Lees meer...