Vorige week lanceerde Noord-Korea meerdere ballistische raketten, wat voor verontrusting zorgde in Zuid-Korea en Japan. Deze provocatie komt op een moment van oplopende geopolitieke spanningen in de regio en roept opnieuw vragen op over de bedoelingen van het regime van Kim Jong-un.
Noord-Korea vuurde vorige week woensdagochtend rond 6:50 uur lokale tijd verschillende korteafstandsraketten af vanuit Kaechon, net ten noorden van Pyongyang. Volgens de Zuid-Koreaanse Joint Chiefs of Staff (JCS) legden de raketten ongeveer 400 kilometer af richting het noordoosten, richting de oostkust van het land. De exacte aantallen en landingsplaatsen zijn nog onbekend, maar de JCS veroordeelde de lanceringen onmiddellijk en waarschuwde voor verdere escalatie.
De Japanse kustwacht bevestigde een half uur na de eerste melding nog een raketlancering. Minister van Defensie Minoru Kihara benadrukte dat een van de raketten nabij de oostelijke kust van Noord-Korea is neergekomen en noemde de actie “onaanvaardbaar“. Zowel Japan als Zuid-Korea hebben nauw contact met de Verenigde Staten om de situatie in de gaten te houden.
Toenemende spanningen
Deze raketlanceringen volgen op eerdere testen die Noord-Korea slechts een week eerder uitvoerde, na een pauze van ruim twee maanden. Toen beweerde het land dat de tests bedoeld waren om een nieuw 600-mm meervoudig raketlanceersysteem te demonstreren. Dit leidde tot bezorgdheid in Zuid-Korea, dat vermoedt dat Noord-Korea zijn wapens test met het oog op mogelijke export naar Rusland. Deze samenwerking zou verband houden met de groeiende militaire banden tussen beide landen.
Internationale reacties
De acties van Noord-Korea hebben ook in Washington en Kiev tot scherpe reacties geleid. De Verenigde Staten, Zuid-Korea en Oekraïne beschuldigen het regime in Pyongyang ervan wapens te leveren aan Rusland, in ruil voor economische en militaire steun. Dit gebeurt tegen de achtergrond van de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de vermeende zoektocht van Rusland naar nieuwe wapens.
Als bevestiging van de toenemende samenwerking tussen de twee landen reisde de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Choe Son-hui, deze week naar Moskou voor overleg met zijn Russische ambtgenoot Sergei Lavrov. Beide landen benadrukten de noodzaak van sterkere bilaterale banden.
Nucleaire ambities Noord-Korea
De raketlanceringen zijn slechts een deel van de bredere militaire ambities van Noord-Korea. Recent toonde het regime beelden van uraniumverrijkingsinstallaties, waarmee het land zijn nucleaire capaciteiten wil versterken. Kim Jong Un drong aan op een verhoogde productie van nucleair materiaal om het arsenaal van Noord-Korea verder uit te breiden. Deze ontwikkelingen vergroten de zorgen over een nucleaire dreiging in de regio.