Rusland heroverweegt nucleaire doctrine: dreigende escalatie in Oekraïne-conflict?

De Russische president Vladimir Poetin heeft aangekondigd de nucleaire strategie van zijn land te willen herzien. Dit komt te midden van toenemende spanningen met Oekraïne en westerse bondgenoten, wat het conflict verder zou kunnen doen escaleren. Poetin’s opmerkingen benadrukken een mogelijke nucleaire reactie op aanvallen van niet-nucleaire staten, mits gesteund door nucleaire mogendheden.

Tijdens een recente toespraak kondigde Poetin aan dat Rusland zijn kernwapenarsenaal zou kunnen inzetten bij een aanval door een niet-nucleaire staat, wanneer die gesteund wordt door een nucleaire mogendheid. Hiermee doelt hij op de toenemende militaire steun van het Westen aan Oekraïne. Poetin beschouwt dergelijke steun als een “gezamenlijke aanval” tegen Rusland.

De verklaring van Poetin komt op een moment dat Oekraïne jacht maakt op westerse langeafstandsraketten om militaire doelen binnen Rusland aan te vallen. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is momenteel in Washington, waar hij deze kwestie naar verwachting zal bespreken met de Amerikaanse president Joe Biden.

“Nucleaire chantage” of strategische verdediging?

De Oekraïense reactie op Poetins uitspraken was scherp. Andriy Yermak, de stafchef van Zelensky, beschuldigde Rusland van “nucleaire chantage” in een poging om angst en onzekerheid te zaaien bij de internationale gemeenschap. Hoewel Poetin al eerder gedreigd heeft met het gebruik van kernwapens, lijkt deze aankondiging op een verschuiving in Ruslands strategische houding ten aanzien van nucleaire dreiging.

Ook bondgenoten van Oekraïne, zoals China, hebben eerder opgeroepen tot kalmte en waarschuwen voor escalatie. Desondanks blijft Rusland vasthouden aan zijn kernwapenarsenaal als cruciale factor voor de nationale veiligheid.

Gevolgen voor de internationale veiligheid

Poetin gaf aan dat conventionele aanvallen op Moskou, evenals grootschalige offensieven met raketten, drones of vliegtuigen tegen Rusland, mogelijk zouden leiden tot nucleaire vergelding. Hij benadrukte dat de veiligheid van de Russische burgers gewaarborgd moet blijven en dat het kernwapenarsenaal daarin een sleutelrol speelt. Dat meldt BBC.

Het Kremlin ziet deze herziening van de nucleaire doctrine als een krachtige waarschuwing aan het Westen. Elke aanval op Rusland, ongeacht de gebruikte wapens, zou volgens hen “ernstige gevolgen” kunnen hebben.

Meer
Lees meer...