‘Harry Potter’-actrice Maggie Smith overleden op 89-jarige leeftijd

Actrice Maggie Smith, die we vooral kennen als professor McGonagall in de films van Harry Potter, is overleden. De actrice werd 89 jaar oud. Het nieuws werd gebracht door haar zonen die lieten weten dat ze op een “vredige manier” overleed in het ziekenhuis.

De Britse actrice Maggie Smith is op 89-jarige leeftijd overleden. Ze is vooral bekend van haar rol als professor McGonagall in de films van Harry Potter en als Violet Crawley in Downton Abbey.

Maggie Smith

De twee zonen van Maggie Smith lieten vandaag in een statement weten dat hun moeder overleden is. “Ze overleed vanmorgen, op vrijdag 27 september, op een vredige manier in het ziekenhuis. Ze was gesteld op haar privacy waardoor ze enkel omringd was met haar naaste vrienden en familie tot op het einde. Maggie laat twee zonen na en vijf geliefde kleinkinderen die diepbedroefd zijn door het verlies van hun buitengewone moeder en grootmoeder.”

Smith kreeg in het verleden al te kampen met gezondheidsproblemen. In 1988 raakte bekend dat ze leed aan de ziekte van Graves. Dat is een auto-immuunziekte die vooral de schildklier aantast. In 2007 werd borstkanker bij haar vastgesteld. Hiervan werd ze in 2009 genezen verklaard. Het is nog niet duidelijk wat de doodsoorzaak is.

Maggie Smith mocht tijdens haar carrière twee Oscars in ontvangst nemen. Het gaat om de Oscar voor Beste actrice voor haar rol in The Prime of Miss Jean Brodie in 1969 en de Oscar voor Beste actrice in een bijrol voor haar rol in California Suite in 1978. Daarnaast won ze ook vier Emmy’s, drie Golden Globes en een Tony Award.

Meer
Lees meer...