Disney+ voert strijd op tegen gedeelde wachtwoorden: Dit moet je weten

Net als andere streamingdiensten zet Disney+ nu stappen om het delen van wachtwoorden te beperken. Gebruikers buiten het huishouden zullen moeten bijbetalen of hun eigen abonnement nemen. Hier zijn de details over de nieuwe maatregelen.

Disney+ treedt in de voetsporen van streaminggiganten zoals Netflix door het aanpakken van gedeelde wachtwoorden. Vanaf nu zal de dienst strenger toezien op wie toegang krijgt tot accounts. Het platform heeft officieel aangekondigd dat gebruikers die niet in hetzelfde huishouden wonen als de eigenaar van het account, zich moeten registreren als een extra betalende gebruiker. Deze beslissing is bedoeld om freeloaders – mensen die zonder te betalen gebruikmaken van andermans account – aan te pakken.

De maatregelen waren in ontwikkeling sinds begin dit jaar, toen Disney voor het eerst bevestigde dat ze werkten aan beperkingen voor gedeelde accounts. Volgens de gebruiksvoorwaarden mogen Disney+ accounts alleen door leden van hetzelfde huishouden worden gebruikt. Toch blijkt in de praktijk dat veel mensen hun account delen met familie of vrienden die op een ander adres wonen.

Nieuwe regels worden wereldwijd uitgerold

Na tests in Canada, heeft Disney aangekondigd dat de nieuwe regels binnenkort ook van kracht gaan in andere delen van de wereld. Gebruikers in de Verenigde Staten, Europa, Azië en Latijns-Amerika zullen de komende tijd te maken krijgen met de nieuwe voorwaarden. Volgens Disney zullen klanten die zich schuldig maken aan het ongeoorloofd delen van hun account, hun toegang verliezen.

Hoe werkt het nieuwe beleid?

Gebruikers die door Disney worden aangemerkt als “verdacht” van het delen van hun account, zullen twee keuzes hebben: ofwel betaalt de eigenaar van het account een extra maandelijkse vergoeding om iemand buiten het huishouden toe te voegen, ofwel moet de externe gebruiker een eigen abonnement nemen.

De prijs voor het toevoegen van een extra persoon varieert tussen 7 en 10 dollar per maand, afhankelijk van het oorspronkelijke abonnement. Wat de tarieven in Europa zullen zijn, is nog niet bekend.

Eigen profiel overzetten naar een nieuw account

Voor wie geen extra betalende gebruiker wil worden, biedt Disney+ een alternatief. Gebruikers buiten het originele huishouden krijgen de mogelijkheid om hun profiel van het gedeelde account over te zetten naar een nieuw, eigen account. Zo kunnen ze hun kijkgeschiedenis en voorkeuren behouden zonder toegang te verliezen tot de dienst.

Met deze maatregelen volgt Disney+ een trend in de streamingindustrie waarin het delen van accounts steeds moeilijker en duurder wordt. Het doel is duidelijk: meer betalende abonnees werven en freeloaders ontmoedigen.

Meer
Lees meer...