National Gallery in Londen verbiedt vloeistoffen na bezoek activisten


In het kort

  • Vloeistoffen zijn alleen toegestaan voor babyvoeding, melk en voorgeschreven medicijnen.
  • Grote tassen zijn verboden en bezoekers moeten met hun spullen gecontroleerd door metaaldetectoren.
  • Uitgestalde of draagbare parafernalia die als aanstootgevend worden beschouwd, zijn verboden.

De National Gallery in Londen heeft strengere veiligheidsmaatregelen ingevoerd na recente kunstaanvallen. Dat meldt The Guardian. Vanaf nu is het bezoekers verboden om vloeistoffen mee te nemen in de galerie, behalve essentiële zaken zoals babyvoeding, melk en voorgeschreven medicijnen. Grote tassen zijn ook verboden.

Bezoekers die de National Gallery binnengaan moeten nu door metaaldetectoren lopen en hun tassen laten controleren. De galerie vraagt bezoekers om zo min mogelijk spullen mee te nemen. Daarnaast is alle “uitgestalde of draagbare parafernalia die als aanstootgevend worden beschouwd of die verbonden zijn aan organisaties die een fysieke bedreiging vormen voor de collectie” verboden, evenals het verspreiden van campagnemateriaal.

Reactie op aanvallen

Deze verhoogde veiligheidsmaatregelen zijn een reactie op vijf afzonderlijke aanvallen op gewaardeerde schilderijen sinds juli 2022, waarvan twee in de afgelopen twee weken. Activisten van Just Stop Oil zijn verantwoordelijk geweest voor verschillende incidenten, waaronder het gieten van soep over Van Gogh schilderijen en het beschadigen van de lijst van een Sunflower kunstwerk. Deze aanvallen hebben geleid tot fysieke schade aan kunstwerken, ongemak bij bezoekers, onrust bij het personeel en verstoring van de missie van de galerie.

Meer
Lees meer...