Extreemrechts eist invloed op Franse begroting; politieke instabiliteit neemt weer toe

De Franse extreemrechtse partij, Rassemblement National (RN), eist dat haar begrotingsvoorstellen worden opgenomen in de nieuwe financiële plannen van de regering-Barnier. De politieke druk neemt toe terwijl oppositiepartijen een motie van wantrouwen overwegen.

De Franse politiek wordt opnieuw opgeschud, dit keer door de extreemrechtse partij Rassemblement National (RN), die invloed wil uitoefenen op de begroting van premier Michel Barnier. Jordan Bardella, de leider van de RN, heeft duidelijk gemaakt dat de partij niet tevreden is met de huidige voorstellen voor de begroting van 2025. Barnier presenteerde vorige week een begrotingsplan met 60 miljard euro aan besparingen en belastingverhogingen voor hogere inkomens en grote bedrijven, in een poging het groeiende begrotingstekort van Frankrijk terug te dringen.

Dreigende motie van wantrouwen

De Franse regering bevindt zich in een fragiele positie. Zonder een meerderheid in het parlement dreigt een motie van wantrouwen als Barnier probeert zijn begrotingsplannen door te voeren. Zowel linkse als rechtse partijen, waaronder de RN, verzetten zich hevig tegen de voorgestelde bezuinigingen. De RN, die de grootste oppositiepartij is in de Nationale Assemblee, heeft een sleutelpositie en kan het lot van de regering-Barnier bepalen.

Marine Le Pen, voormalig leider van de RN, riep via sociale media op tot een krachtige oppositie tegen de regering. Ze beschuldigde Barnier van het negeren van zijn beloftes om de overheidsuitgaven te verminderen en waarschuwde voor de gevolgen van zijn beleid.

Alternatieve begroting van de RN

De RN presenteerde woensdag een alternatieve begroting tijdens het parlementaire debat in de commissie Financiën. Volgens Bardella zou het voorstel van zijn partij 15 miljard euro extra besparen, onder andere door sociale uitkeringen voor niet-staatsburgers te verlagen en hogere belastingen te heffen op het terugkopen van aandelen en op rijke particulieren.

Bardella benadrukte dat, als de regering doorgaat met het huidige beleid van president Emmanuel Macron, de val van de regering onvermijdelijk zal zijn. “De financiële moeilijkheden waarmee de Franse burgers worden geconfronteerd, vereisen drastische maatregelen”, zegt Bardella.

Politieke spanning loopt op

De politieke spanning blijft toenemen naarmate het parlementaire debat over de begroting vordert. Met meer dan 1.700 amendementen op tafel, wordt verwacht dat het wetgevingsproces tot december zal duren. De RN dringt erop aan dat hun maatregelen worden opgenomen om een dreigende financiële crisis af te wenden, terwijl linkse partijen blijven pleiten voor sociale rechtvaardigheid en bescherming van de lagere inkomens.

Meer
Lees meer...