Extreemrechts Rassemblement National wint eerste ronde vervroegde parlementsverkiezingen in Frankrijk

Het extreemrechtse Rassemblement National (RN), onder leiding van Marine Le Pen en lijsttrekker Jordan Bardella, heeft de eerste ronde van de vervroegde parlementsverkiezingen in Frankrijk gewonnen. Zij behaalden bijna 33,2 procent van de stemmen. Daarmee gaan zij voorop in een verkiezingsstrijd die het politieke landschap van Frankrijk drastisch kan veranderen. De tweede ronde staat gepland op 7 juli.

De beslissing van president Emmanuel Macron om de regering te ontbinden na de rampzalige Europese verkiezingen van 9 juni en vervroegde parlementsverkiezingen uit te schrijven, wordt nu al door velen gezien als “de grootste blunder in de recente Franse geschiedenis”. Macrons gok heeft het politieke speelveld geopend voor RN om een sterke positie in te nemen.

Uitslagen eerste ronde

De eerste ronde van de verkiezingen, gehouden op zondag, liet een sterke prestatie van Rassemblement National zien, met 33,2 procent van de stemmen. Het linkse Nouveau Front Populaire (NFP) volgde met 28,1 procent. Renaissance van president Macron en premier Gabriel Attal behaalde dan weer 20,8 procent.

Het is belangrijk om op te merken dat deze uitslag slechts de eerste ronde betreft. Alleen kandidaten die in hun district meer dan 50 procent van de stemmen behaalden, zijn direct verkozen. In andere districten nemen de overgebleven kandidaten – die minimaal 12,5 procent behaalden – het op zondag 7 juli opnieuw tegen elkaar op.

Een strijd tussen drie blokken

De Franse parlementsverkiezingen lijken uit te draaien op een strijd tussen drie grote blokken:

  • Rassemblement National (RN): Het extreemrechtse blok komt samen met enkele onafhankelijke kandidaten van Les Républicains op als het kartel Union de l’extrême droite (UXD).
  • Nouveau Front Populaire (NFP): Dit linkse en groene blok, geleid door Jean-Luc Mélenchon, bestaat uit een samenwerking van diverse linkse en groene partijen.
  • Ensemble pour la République (ENS): De partij Renaissance van Emmanuel Macron komt samen met kleinere partijen zoals Mouvement démocrate en Horizons in een kartel.

Samenwerking tussen Renaissance en NFP?

Volgens de huidige prognoses zal Rassemblement National met zijn bondgenoten niet aan een absolute meerderheid raken. Om te voorkomen dat dit scenario werkelijkheid wordt, heeft de NFP besloten om in de tweede ronde niet op te komen in districten waar ze momenteel de derde meeste stemmen hebben. Dat biedt het ENS een grotere kans om RN te verslaan. Binnen Renaissance wordt ook overwogen om een vergelijkbare strategie te hanteren.

Als Rassemblement National er niet in slaagt een absolute meerderheid te behalen, zullen de twee andere blokken, Renaissance en NFP, genoodzaakt zijn samen een regering te vormen. Gezien de grote sociaal-economische verschillen tussen beide blokken, belooft dit een uiterst complexe regeringsonderhandeling te worden, vol onzekerheid voor de toekomst van Frankrijk.

Meer
Lees meer...