Pumpkin Spice Latte is back! Maar hoe (on)gezond is het?


De belangrijkste tips

  • Geniet met mate van Pumpkin Spice Lattes en houd rekening met je algemene voedingspatroon.
  • Jezelf beperken tot één kleine Pumpkin Spice Latte per dag of minder kan gunstig zijn voor sommigen.
  • Het kiezen van gezondere alternatieven zoals amandelmelk en het verminderen van het suikergehalte kan een verschil maken.

De pumpkin spice latte (PSL) is synoniem geworden van het herfstseizoen. Toch moet je er mee opletten. Hoewel het niet per se ongezond is, vormen het hoge suikergehalte en de neiging om trek te krijgen in meer suikerhoudende voedingsmiddelen een potentieel gezondheidsprobleem. Een standaard medium PSL bij verschillende koffieketens bevat ongeveer 300 tot 450 calorieën en een aanzienlijke hoeveelheid toegevoegde suiker.

Geregistreerde diëtisten benadrukken dat gematigdheid de sleutel is om van deze feestelijke dranken te genieten. Ze benadrukken het belang van het overwegen van algemene voedingspatronen en het vermijden van PSL consumptie als dit leidt tot ongezonde voedingskeuzes gedurende de dag. Sommigen raden aan om jezelf te beperken tot één kleine PSL per dag of minder, maar individuele behoeften kunnen variëren afhankelijk van factoren zoals dieet, levensstijl en gezondheidstoestand.

Gezonde alternatieven

Luisteren naar de signalen van je lichaam is cruciaal. Als je vermoeidheid, een opgeblazen gevoel of een verhoogde slijmproductie ervaart na het consumeren van een PSL, kan het nuttig zijn om de inname te verminderen of te kiezen voor kleinere porties. Gelukkig zijn er manieren om je PSL iets gezonder te maken. Amandel- of kokosmelk kiezen in plaats van zuivel, minder pompjes pompoensmaak gebruiken en toegevoegde slagroom overslaan kunnen allemaal helpen om het suikergehalte te verlagen.

Je kunt je PSL ook uitrekken door hem te mengen met gewone koffie of te kiezen voor een kleiner formaat. Als je gevoelig bent voor cafeïne kun je ook vragen om half-caf. Vergeet niet dat verantwoord genieten van je favoriete seizoenstraktatie je in staat stelt te genieten van de smaken van de herfst terwijl je prioriteit geeft aan je gezondheid en welzijn.

Meer
Lees meer...