Gerucht: Amazon lanceert budgetplatform om Temu te verslaan met ultralage prijzen

In een poging om zijn positie in de markt voor goedkopere producten te versterken, werkt Amazon aan een nieuw platform gericht op ultralage prijzen. Dit budgetvriendelijke initiatief moet de concurrentie aangaan met Temu, dat snel terrein wint met spotgoedkope producten.

Geruchten over Amazons nieuwe online platform, intern mogelijk aangeduid als de “Low-Cost Store,” kwamen aan het licht na een rapport van The Information. Dit platform zou een focus hebben op producten met strikte prijsplafonds per categorie, zoals sieraden van maximaal 8 euro en bankstellen tot 20 euro. Amazon zou deze goederen voornamelijk versturen vanuit een fulfillment center in Guangdong, China, wat een strategische keuze lijkt om de kosten laag te houden.

De winkel is ontworpen met één doel: de prijzen van Temu, een opkomende online winkel met extreme kortingen, evenaren of zelfs te onderbieden. Om verkopers aan te trekken, zouden de fulfillmentkosten lager zijn dan die van het bestaande Fulfillment by Amazon (FBA) programma, waardoor de drempel om op het platform te verkopen verlaagd wordt.

Vergelijking met Temu

Het nieuwe platform zou een langere levertijd hanteren, met geschatte verzendtijden van negen tot elf dagen. Dit is aanzienlijk trager dan wat klanten gewend zijn van Amazon Prime, waar vaak levering op de volgende dag de norm is. Toch is de verlengde levertijd onderdeel van de kostenbesparende strategie en wijst op een bewuste keuze om concurrerende prijzen te bieden zonder de snelheid van hun standaardservice.

In tegenstelling tot Amazons traditionele marktplaats, waar prijslimieten ontbreken en klanten een breed scala aan producten kunnen vinden, lijkt de “Low-Cost Store” een beperkt maar scherp geprijsd assortiment aan te bieden.

Controverse en kritiek

Hoewel het nieuwe budgetplatform de marktstrategie van Temu weerspiegelt, stuit dit model vaak op kritiek. Temu staat bijvoorbeeld bekend om haar lage prijzen, maar krijgt ook te maken met vragen over productkwaliteit en ethische productieomstandigheden. Door een soortgelijk model te hanteren, loopt Amazon mogelijk hetzelfde risico op publieke kritiek.

Meer
Lees meer...